Hijab - et kontroversielt uttrykk


Bilde fra Iran-1986


Det herjer mye forvirring og misforståelse rundt begrepet hijab. Det er på tide å lære å skille mellom ordet tildekking og ordet hijab. Fordi ordet hijab betyr mer enn bare tildekking. Tildekking av kvinner kan kalles for skaut eller skjerf men ikke hijab. For hijab gir tildekkingen til kvinner en mer politisk retning.

De to er to forskjellige uttrykk som dessverre ut fra uvitenhet brukes om hverandre. Det er ingen tvil om at tildekking av kvinner fantes både pre-islam og etter islam. I hvilken grad tildekking av kvinner er religiøst betinget eller kulturelt betinget er imidlertid åpent for diskusjon. En ting må være klart. Tildekking av kvinner fantes fra den tida islam ikke eksisterte og fortsatte etter islam kom. Men denne tildekkingen ble ikke kalt for hijab og har aldri eksistert i akkurat samme format som vi ser i dag før islamisme fikk fotfeste i Iran ved den islamske revolusjonen av 79. Islamisme er en politisk bevegelse.

Uttrykket hijab i historiske islamske tekster betyr beskjedenhet. Og beskjedenhet for kvinner begrenser seg ikke til å tildekke hud og hår, men går mest på oppførselen til kvinner. I koranen I sure 24 vers 31 står det: «Dra sløret over sine bryst og ikke vise sin pryd» og i sure 33 vers 59 står det at kvinner skal «svøpe kappen om seg». Dette utsaget er misbrukt til det uendelige fra mørkemenn for å få kontroll over kvinners kropp i århundrer og i det siste gjennom islamister. Vi må lære at et hvert vers i Koranen har en historisk sammenheng og kan ikke tas ut av den historiske sammenhengen.

For å oppklare dette verset kom Al- Azhar, det største Sunni-islamske universitetet i 2012 med erklæring om at dette vers går direkte til en vane kvinnene før islam hadde i den arabiske halvøya. Kvinnene samlet seg foran krigere og viste sine bare bryster til menn på vei til krig for å opphisse og oppmuntre dem.  Al-Azhar har i samme år erklært at hijaben er ikke påbud i Islam. Denne erklæringen fikk ikke mye omtale i media i turbulente tider etter den arabiske våren og Syrias borgerkrig.  Det vakte et par diskusjoner spesielt hos imamer som ikke vil gi fra seg makten og kontrollen til muslimske kvinners kropp.

Dessverre er muslimske kvinner ikke noe bedre når det gjelder kunnskap om tildekking. Da den islamske revolusjonen kom i Iran, så uttrykket hijab for første gang dagens lys i den betydning at det ble brukt for streng tildekking av kvinners kropp, fra topp til tå. Fenomenet ble samtidig lansert som et slags budskap om dyd og sømmelighet som gikk hånd i hånd med segregering av to kjønn og for å verdsette jomfrudommen. 

Dette fenomenet har ikke så mange referanser i islamsk historie ved samme navn. Jeg var i Iran da fenomenet hijab ble satt i gang med tvang. Kvinner ble oppfordret til å dekke ALT hår, hals, bryst med spesialdesignet hodeplagg. Vi ble tvunget til å dekke kroppen med posete kåper og dekke beina med bukse, selv strømpebukse var ikke tillatt. Selv anklene og håndleddene til kvinner måtte dekkes til. Selv sandaler var forbudt. Samme regler gjelder fremdeles i Iran, mer eller mindre. Iran er eneste land i verden med obligatorisk tildekking lov etter den islamske revolusjonen av 79. Myndigheter kalte dette fenomenet for hijab. Fenomenet ble deretter eksportert til Europa og spredte seg derifra til Midtøsten før det gikk videre til Sørasia.

Dette betyr absolutt ikke at muslimske kvinner før den islamske revolusjonen av Iran ikke dekket seg til på en eller annen måte. Men måten de dekket seg til var noe helt annet enn et samlet begrep som i hijab. En del kvinner dekket seg til med Chador i Iran og en del kvinner dekket seg ikke til i det hele tatt. I andre muslimske land hadde enhver tildekking et spesielt lokalt navn. I Pakistan brukte kvinner fargerike sjal der en del av håret viste seg ut, i arabiske gulflandene brukte de Niqab eller Abaya, der hendene kunne være synlige.

Før den islamske revolusjonen brukte en del tradisjonelle kvinner chador i Iran. Det er en stor svart kåpe som dekker hodet og rekker en til anklene. Men selv kvinnene som brukte chador, brukte strømpebukser og viste beina, noen av dem var ikke så nøye med å vise hårtuster ut av chadoren og ofte kunne du se hva de skjulte seg bak chadoren da de skulle ta hendene ut som en slags telt. Chador betyr "telt" på persisk.  Det var ved den islamske revolusjonen og hijab-hysteriet at ethvert kvinnes hårstrå og enhver centimeter med bar hud betydde usømmelighet, og presiserte at du ikke er muslimsk.

Islamisme var og er et svært anti-vestlig fenomen og tildekking av kvinner ligger svært sentralt i islamisme. Dette har historisk sammenheng med «av-sløring» av muslimske kvinner etter vestlig innflytelse i Midtøsten og Nordafrika. Etter oppløsning av det osmanske rike i enden av første verdenskrig, ble mange muslimske land dannet av seierherrene England og Frankrike. I mange av disse landene foregikk vestliggjøring av muslimske kvinner.  Dette innebar at kvinnene måtte slutte å dekke seg til, ofte av eget valg og noen ganger uten eget valg. Islamisme med sin utopiske, feilslåtte drøm om å gå tilbake i tid har gått sterkt inn for tildekking av kvinner igjen. Dette gjøres med makt og pisk og fengsel i Iran. Mange millioner iranske kvinner blir tvunget hver dag å dekke seg til i offentlighet. Moralpolitiet akkompagnert med væpnede menn herjer gatene og store plasser fra tid til tid. Iranske kvinner har kommet til sosiale medier med et desperat rop om hjelp under kampanje «My stealthy freedom» der de trosser myndigheter og poster sine bilder uten hijab.  

Som iransk kvinne med muslimsk bakgrunn blir jeg provosert når jenter med hijab i Norge kommer frem og kaller hijab for vakkert. Det er mulig tildekkingen representerer noe vakkert i deres øynene, men plagget har en historie som er alt annet enn vakker. Dette er et plagg som er symbolet på tvang i Iran. Det samme gjelder for mange andre muslimske land, der staten ikke regulerer hijab. Men kvinnene bruker hijab for å slippe unna seksuell trakassering. En del bruker hijab bare på grunn av sosialt press. Amira er et godt eksempel, en egyptisk jente som skjøt seg til døden i Egypt i 2013 fordi hun ikke ville bære hijab som faren skulle tvinge på henne. 

Det er på tide at vi tilegner oss kunnskap om hvor dette plagget kommer fra, og presiserer mer om hva dette plagget skal hete. Dersom muslimske jenter mener sterkt at de vil dekke seg til av fri vilje her i vesten, da har de for all del lov til å gjøre det. Det må respekteres. Men vi andre som også har sett en annen side ved fenomenet hijab og vet historien bak dette plagget ikke kan forventes å ties i hjel.  Jeg, som mange andre, kan i hvert fall kreve at plagget skal kalles ved sitt riktige navn, skaut, hodetørkle, hodeplagg, slikt vi kalte den før, for å ikke gi feil inntrykk.

Jeg hadde lenge mine tvil om å skrive dette innlegget. Jeg kan ikke skrive et slikt innlegg i Iran, jeg blir arrestert, fengslet og torturert for å skrive det. I Norge er det i midlertid ikke mulig å få budskapet ut av frykt for absurde rasistiske reaksjoner fra folk som mener enhver tildekket kvinne er en islamistisk soldat. Men jeg har bestemt meg allikevel å komme ut med budskapet og invitere til dialog. Muslimske kvinner bør ta et oppgjør med fenomenet hijab når ingen i Koranen har bedt dem å gå med det, spesielt i vår tid der islamisme er på fremmarsj. Videre etterlyser jeg kunnskap innen islam. Seksualitet, sensualitet og kropp har engang hatt en spesiell plass i Islam. Vi trenger å gå videre til viktigere verdier innen islam enn å begrense oss til hårtuster og tildekkende kåper bare for å få respekt og ros fra mørkemenn ute etter makt.

30 kommentarer

brian cohen

14.12.2015 kl.17:40

Bravo, Mina. To the point, som vanlig. :-)

la folk gjøre som de vil..

15.12.2015 kl.00:04

hvis nordmenn kan gå rundt med farga hår , halvnakne og ring i alle ører og neser og alt som er..

kan andre folk gå som de vil også!

DRIT I HVA DEM SIER!! De fleste norske folk, er haterz uansett..

SKAL EN LIDE SKAL ALLE LIDE ifølge norske folk..

så jeg oppfordrer utlendinger til å utnytte dette såkalte demokratiet og friheten... til egen fordel ..

FORDI det er jo det dem skryter av! om de tror du er en islamsk soldat , så får dem tro det!!

MEN DET ALLER VERSTE er at dem er i maktposisjoner og vil straffe både deg og din familie fordi du er annerledes

PURE RACISM!!! puuure racism...

og det fakta at nordmenn forventer at alle som ikke er hvite i huden skal ha mindre standard..

PURE RACISM!! Dette ser du helt klart...nå som asylsøkerne får bo på hotell.

DET faktum at de hele livet har lidet under regimer betyr ingenting imot disse 3-4 månedene på luksushotell.

HELDIGIVIS er disse folka innelåst i sine mors kjellere og sitter å gjemmer seg bak dataskjermer.

STÅ PÅ FRIHET ER FRIHET FOR ALLE..

det betyr også bruk av hijab... utnytt det.

Jorun Thue

15.12.2015 kl.00:29

Veldig fint innlegg i debatten om bruk av hijab. Kvinner fra Iran vet jo hva det vil si å bli påtvunget såkalt uniform fra religiøse ledere med ønske om å ha den fulle og hele kontrollen over kvinnene. Det som er vanskelig å forstå er at oppegående unge jenter syns at det et helt OK å gå med dette skautet og syns til og med det er vakkert.

Hans Martin

15.12.2015 kl.00:32

Takk for en interessant artikkel :)

brian cohen

15.12.2015 kl.00:32

"haterz" finner en visst over alt, også blant dem som sprer rundt seg med rasismebeskyldninger uten grunn, og som stort sett ordlegger seg slik om nordmenn at man saktens kan spørre hvem som egentlig er rasistisk og forutinntatt.

Aslak Leesland

15.12.2015 kl.00:53

En meget opplysende artikkel. Du utgjør en uhyre verdifull stemme i den norske samfunnsdebatten. Fortsett med bloggen. Skulle ønske flere med innvandrerbakgrunn ville skrive like gode, personlige kommentarer. Det hever det norske debattnivået betrakelig.

Thea

15.12.2015 kl.01:05

Fantastisk flott innlegg om noe som er så utrolig viktig.

Egypts leder på femtitallet var muligens ikke en morsom fyr, men han fikk i alle fall folk til å le av forslaget (fra Brorskapet) om at kvinner burde dekke seg til:

https://www.google.no/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=video&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiwh6KuyNzJAhUJkXIKHRd6A9IQtwIILTAC&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D_ZIqdrFeFBk&usg=AFQjCNGPlVu5LRtcqcQofe864E7_SZgFmQ&sig2=proAUiZlhSbe66nEOe92GA&bvm=bv.109910813,d.bGQ

Finn Oddvar Stensrud

15.12.2015 kl.01:23

Jeg skal respektere at muslimske kvinner pakker seg inn - for å skjule hud og hår...hvis muslimske menn begynner å gjøre det samme: Skjuler de, nakne armer, hår og skjegg?

Og ikke kall meg rasist eller hater; jeg har ingen sympati verken for høyreekstreme muslimhatere, eller for høyreekstreme islamisters hat mot bl.a. likestilling.

Ellers har jeg jobbet sammen med muslimer i Norge, Egypt og Malaysia, også kvinner i hijab...uten problemer.

Men, jeg må få spørre; er det bare kvinnene som er uanstendige når de ikke dekker seg til? Skal ikke muslimske menn være "anstendige", de da?

Tom

15.12.2015 kl.02:48

Så skal shia og sunni muslimer skrive en fredsavtale snart??? Fredens religion burde ha fred mellom shia og sunni muslimer i midtøsten.

Q.E.D

15.12.2015 kl.07:51

Vi lever i år 2015, ikke i middelalderen.

Abraham er en myte, Moses er en myte, Jesus er en myte.

Jødisk, Kristen og islam er bare tull og svada.

Hvorfor skal man ta hensyn til tull?

Bli voksen og få vekk din livsløgn.

Stian

15.12.2015 kl.08:53

hijab bør bare forbys rett og slett. Er du så jævla keen på å skjule deg reis vekk fra Norge!

Ahhh

15.12.2015 kl.09:44

Navnet er uvesentlig. Teltet skal forbys og har intet i NORGE å gjøre. De som vil benytte hodeteltet, og andre muslimfrakker, skal reise tilbake til muslimland. Muslimer er generelt uintergrerbare. Vann og olje. Muslimer i muslimland og vi for oss.

Lilly

15.12.2015 kl.11:45

Hei.

Så fint skrevet. Du er fakta basert, kan jeg da stille noen spørsmål om ting jeg lurer på?

Jeg har lest at faren til Mohammed var prest i religionen før Islam. Hvilken religion var det og var det vanskelig for han å gå mot sin egen far? Hvis Mohammed gikk mot sin egen far, kan ikke alle gjøre det samme?

Jeg har også lest at når englene slåss mot hverandre og Gud forviste noen til jorden, så startet kvinner å dekke til håret for å unngå de falne englenes oppmerksomhet. Englene fikk barn med jordiske kvinner. Hvis hijab og lignende plagg er preislam og prekristen, handler det ikke bare om praktisk årsak, å beskytte hode og kropp mot sol ? Jeg håper du fortsetter å skrive. Det er på tide med en ureligiøs debatt om den praktiske siden av livet i 2015 kontra 500. Religion må tilpasses den tiden vi lever i og vi også.

Ståle Paulsen

15.12.2015 kl.14:14

En god, informativ og leseverdig artikkel! Har delt denne.

Hilsen Ståle Paulsen

Harry Belafonte

15.12.2015 kl.14:16

Det er ikke så mange år siden damer gikk i bedehus ogkirker med hatt eller skaut på her i landet

Tom

15.12.2015 kl.14:24

Jeg synes at muslimer ikke burde hate Jøder mennesker. Alle muslimer stammer jo fra Ishmael som er sønn av Abraham. Ishmael er en jøde og profet Muhammed stammer fra Ishmael. Så jeg synes det er utrolig latterlig at muslimer i midtøsten skal gå rundt og si død til jøder. Jesus var en jøde og profet Muhammad var en jøde. Ishmael er forfedrene til profeten Muhammad og Ishmael var en jøde. Så det er helt på bærtur at kristne, jøder og muslimer har en krig med hverandre.

Andreas

15.12.2015 kl.14:28

Mohammed var en pedofil massemorder(iallefall etter dagens standard), og Mohammed er det navnet som flest "gruppe voldtekts menn" har. Tilfeldig?

Johannes

15.12.2015 kl.14:28

Så muslimer er etterkommer av jøden Ishmael som er sønn av Abraham og har krav på Palestina. Jødene stammer av Abraham og har krav på Palestina. Jesus var også jøde og etterkommer av Abraham. Så kristne mennesker har også krav på Palestina. Siden alle kristne, jøder og muslimer er etterkommere av Abraham. Så er det på tide at folk i Palestina slutter å føre krig mot jødene.

brian cohen

15.12.2015 kl.14:51

"Harry Belafonte

15.12.2015 kl.14:16

Det er ikke så mange år siden damer gikk i bedehus og kirker med hatt eller skaut på her i landet"

Så derfor kan vi like gjerne gjeninnføre det?

MinaB

15.12.2015 kl.15:44

Tusen takk for all støtte alle sammen. Brian Cohen thanks for fighting for a good cause. God bless. Mina Bai.

Carl af Clem

15.12.2015 kl.19:10

Hvem bryr seg? Jeg leste overskriften, og gikk rett til kommentarfeltet. Nei, dette har jeg ingen interesse av å lære noe som helst om. Ta med deg kunnskapen tilbake dit du kom fra - den har ingen verdi her.

Så kommer jeg til å gå ut av denne bloggen og ikke skjenke den en tanke mer. Makan til tøv!

Janne Skoglund

15.12.2015 kl.21:40

Hvorfor skal vi sette oss inn i deres religion, tradisjon og kultur? Vårt land våre regler bør bety noe. Flytter jeg til Japan så forventer jeg ikke at Japanere skal lese seg opp om min tro, levesett og kultur. Jeg tilpasser meg dem, jeg har valgt å flytte til en annen kultur.

Flott at du prøver å opplyse meg, men jeg gidder ikke å lese alt det blir bare så zzzzzz. Det har ingenting med rasisme å gjøre, jeg fatter bare ikke hvorfor jeg skal vite forskjellen på finlandshette og hijab. Jeg vet at jeg med finlandshette hadde blitt nektet adgang nesten overalt.

Gunnhild

15.12.2015 kl.21:43

Takk for et saklig og opplysende innlegg.

Jeg er prinsipielt tilhenger av at de som ønsker å dekke til håret sitt må få lov å gjøre det, men det tok mange år før jeg første gang hørte at hijab i dagens form var et fenomen fra nyere tid.

Jeg synes også referansen til historisk "av-sløring" av muslimske kvinner var interessant.

Edgar

15.12.2015 kl.22:00

En veldig god og opplysende artikkel.

Reidun

15.12.2015 kl.23:18

Tusen takk Mina. Fantastisk flott artikkel.

Muslimske småjenter i Norge dekker seg ikke til av fri vilje. Dette står foreldrene bak.

Hadde bare alle vært som deg med muslimsk bakgrunn :)

Sigmund Nylund

16.12.2015 kl.01:27

Etter min mening spiller det ingen rolle om tildekking er religiøst eller kulturelt betinget. Det er kvinneundertrykkende!

Men det verste er slik det presenteres idag at tildekkingen, enten det er skaut eller hijab/nicab viser islams skremmende virkning på de som tror på alt tøvet at når man som troende i islam må tildekke seg, så er de så lydinge i troen at man må regne med at de kan adlyde enhver "kommando" i islams navn!!!

steinar

16.12.2015 kl.08:44

Dette er den beste artikkelen jeg har lest på lenge. Støtter deg fullt ut.

Nisse

16.12.2015 kl.09:23

Tåkeleggingsforsøk fra muslimene, igjen. Muslimene har vist at de ikke er her for å integrere seg, tvert imot, og vi naive idxx%%&&%#ter fortsetter vårt svik til vårt land. Vi skulle skamme oss, alle som én.

marten

25.02.2016 kl.01:41

folk bør få kle seg som de vil. men her er det snakk om generelt mye press og tvang.

dette gjelder også for de unge som vokser opp. å mene noe annet er bare tull.

hodeplagget er del av et større problem:

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Jenter-som-bryter-glassveggene_-star-fortsatt-alene--Hadia-Tajik-8364304.html

Mina Bai

25.02.2016 kl.15:58

marten: Takk, ja, jeg er for frie valg men som du nevner her, er jeg ikke for press og sosial press og de som ikke vil ha tildekking, bør få lov å si ifra. :)

Skriv en ny kommentar

hits