Muslimsk feminisme går i feil vei

Da jeg så filmen Suffragette, om kvinnekampen i England i 1921, slo det meg at vi muslimske kvinner står fast i 1920. Det gjør vondt å si det, men jeg satt i salen og savnet så inderlig en sint, muslimsk feministbevegelse, der kvinner demonstrerte og ropte om at de er lei av patriarkatet.

De var lei av jomfrutester i Indonesia, de var lei av at hvert sted islamismen spredde seg, befalte de kvinnene om å dekke seg til, de var lei av religiøse ledere fordi de hadde blokkert lovforslaget som skal sette ekteskapsalderen opp til 17 i Yemen. De var lei av moralpolitiet i Iran, skjønnlemlestelsene i Somalia, og de var lei av gatetrakasseringen i Egypt og Lei av æresdrapene i Pakistan.

Men da husket jeg en dokumentar om kvinnebevegelse i 60-tallet i USA, der andre kvinner så på kvinnene som demonstrerte med avsky. De mente selv at de hadde det bra, at en kvinne hadde det bra hjemme med mann og barn, og de æreskodene som gjaldt var bra for en kvinnes moral.

Det er her problemene til muslimske kvinner kommer inn. For altfor mange muslimske kvinner er patriarkatet deres religion. Ved å gjøre opprør mot patriarkatet, opplever de å ha gjort opprør mot deres egen religion og Gud. Det er stygt å si det, men patriarkatet er nå i størstedelen av verden så institusjonalisert i Islam, at man ikke lett klarer å skille det ene fra det andre.

Mange mener at islam var en banebrytende religion for kvinner da den først kom. Midtøsten var senter for erotisk litteratur. Men ikke nå lenger. Eksempelvis opplever mange muslimske kvinner at ved å gjøre opprør mot tildekking av kvinnekroppen og kreve kontroll over ens kropp og seksualitet, gjør de opprør mot islam og blir vestlige.

Mens muslimske kvinner i vesten kjemper for retten å bære hijab, kjemper andre muslimske kvinner på andre steder i kloden mot hijab og blir arrestert og utsatt for fordømmelse og voldelige represalier fra moralpolitiet i Iran så vel som Saudi. Hijaben blir favorisert av fedre, mødre, og brødre og samfunnet.

Alt fordi det er allmenn viten at å dekke seg til er skrevet i islam. Pussig nok er hijab ikke engang påbud i Islam etter uttalelse av verdens største muslimske Sunni Universitet Al Azhar. Men nei, muslimske kvinner gir seg ikke, og nå har mange av dem stått fremme i media i Norge og argumenterer for å dekke hodene til barna sine, også. Snakk om å gå baklengs i fremtiden.

Når kvinner i Jemen kjemper for å sette opp alderen for ekteskapsinngåelse, blir de blokkert av religiøse ledere med påstand om at profeten selv giftet seg med et barn. Når muslimske kvinner kjemper for at kvinner ikke skal bli slått i Afghanistan, kommer motargumenter med vers fra koranen om at en kvinne bør slås.

I et møte om muslimske feminister, sier Lena Larsen at muslimsk feminisme kommer fra revolusjonen i Iran. Tenk på det, iranske kvinner sitter under jerngrepet av et religiøst diktatur og skal prøve å finne feministmanifest bl. religiøse tekster og koranen, fordi det ikke finnes noen annen utvei.

Vi andre må sitte og se hva de kommer opp med. Om dette ikke er trist, jeg vet ikke hva det er. I kampen mot omskjæring, skriver en somalisk mann at Profeten ikke omskjærte døtrene sine. Andre sier han gjorde det. Det er det som er problemet. Hva med å bruke fornuften?

Med andre ord må vi lette med lys og lykte i tekst og forskrift fra 1400 år tilbake for å finne veien for oss kvinner i dag. Det er ikke noe under at vi rett og slett ikke kommer videre. Når det gjelder seksualitet til muslimske kvinner, velter vi oss fremdeles i ære og æreskoder.

Fordi disse begrepene er «inngravert» i religionen, på samme måte som ærbarhet, jomfrudom er. Dersom du gjør opprør mot dem, har du gjort opprør mot islam. I mitt land, Iran, har nå en ny bølge av seksuelle forhold mellom menn og kvinner blomstret. Alle har sex, men sexen er mer skitten for jomfrujenter enn oss øvrige. Disse finner på andre måter å ha sex på. Fordi ære ligger i å være jomfru i Den islamske republikken.

Det er på tide for muslimske kvinner å innse at de selv er blitt en stor del av problemet. Det er ikke lenger bare menn vi kjemper imot, men også andre muslimske kvinner. Å lete etter svar i religiøse tekster fra 1400 år siden for vår tids kvinnekamp er et feilgrep! Ved å glemme fornuften og pragmatisme har vi sviktet våre egne. Så lenge vi selv omfavner patriarkatet i navn av religion, kommer vi ingen vei!

51 kommentarer

toto

09.03.2016 kl.07:18

Det er dessverre islam som har gått feil vei. Det haden gjort siden ca; 1050 . Og grunnen er den islamske philosofen Al-Ghazali . Han er den som satte islam inn i den svarte mørke middelalder den fremdeles er i .

Noe som burde være en almen viten hos alle såkalte moderne ,moderate muslimer .

Så hvordan kan kvinnene i islam få det bedre når de bare er verd halvparten av en mann ? Og de skal også bli forsørget av menn .

Går ikke , så lenge islam er som den er .

Mina Bai

09.03.2016 kl.13:15

toto: Tusen takk Toto, skal lese om Al Ghazali. Hadde ikke hørt om ham før. Og jeg er enig i det du sier angående islam, kjære venn. Men for å gjøre forandring, trenger vi først fred, stabilitet, utdanning. Hvordan klarer vi det når Midtøsten er en honning krukke for våpenselgere og de som vil ha billig olje ifølge av krig og de som vil ha bakstreverske stater? Se på invasjonen av Irak, det er grunnen vi har ISIS. Se på Saudi og USA som dens allierte? Jeg tar ansvar for islam men vi kan også være litt fair?

BareLurer

09.03.2016 kl.09:27

Svaret gir seg selv: de islamske lovskolene må fravristes definisjonsmakten av islam, og muslimer må selv få definere hva islam skal være for dem.

Mina Bai

09.03.2016 kl.13:16

BareLurer: Jeg har ment dette lenge:)

Kjartan

09.03.2016 kl.14:25

En meget god artikkel. Du og Hege Storhaug kjemper en kamp mot ekstremisme og for kvinne frigjøring. Håper dere lykkes.

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:24

Kjartan: Tusen takk!

Jennie

09.03.2016 kl.14:26

Tusen takk for at noen endelig sier det. Opplever at hvis er etnisk hvit, blond dame hadde sagt dette, hadde rasismekortet blitt dratt opp, det blir det alltid. Men når en smart dame som deg, som har litt peiling og bakgrunn fra Midtøsten snakker, så er det mulig at folk hører.

Synes så synd på kvinnene som må bøye seg for mennene og Koranen. Kvinnene i vesten som har bakgrunn fra Midtøsten og islam må kjempe kampen for søstrene sine der hjemme, som fortsatt blir undertrykket.

Tusen takk! Du virker som en kvikk dame med mye bra (-:

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:24

Jennie: Tusen takk for din kommentar. Det varmer mitt hjertet:-)

Ståle

09.03.2016 kl.14:26

For meg virker det som en kjempetabbe at moskeene benyttes som en kommunikasjonskanal ovenfor muslimer.

Jeg tenker bare på hvor absurd jeg hadde opplevd det hvis det kristne menighetsrådet i kommunen liksom skulle vært mitt talerør ovenfor myndighetene.

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:23

Ståle: Godt poeng. takk for kommentar:-)

Trygve

09.03.2016 kl.14:31

Det er muslimene som går feil vei, dvs fortsetter sitt ulovlige inntok i Norge. Alle muslimer skal fratas oppholdstillatelser/statsborgerskap og sendes tilbake. Dere er her alle under falsk flagg ("flyktninger"). Dere er økonomiske migranter alle som en. Ut med dere, og stans muslim"flyktningene" på grensen. Fred og ro, og dere muslimer kan styre med deres i muslimland: Barnebruder (voldtekter av småjenter), flerkoneri, konemishandlinger, hodekappinger, piskinger osv osv osv.

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:23

Trygve: dette er den dummeste kommentar jeg har lest så lang. forsvinn og ta dine rasistiske kommentarer med deg. Tror du er en patetisk mann som trenger litt omsorg og litt medmenneskelighet i egent liv, hatet har oppslukt deg!

lena

09.03.2016 kl.14:45

Velskrevet, og med mange interessante perspektiver, Mina!

Jeg bare lurer: kan det tenkes at hijaben uttrykker forskjellige ting i vesten og i den arabiske verden? Jeg kjenner flere sterke kvinner med feministisk ståsted som bærer hijaben sin med stolthet, og garantert ikke har fått den presset på seg. De forklarer det med : vise sin religion, identitet, tradisjon, synes det er pent, vil bestemme selv.... Synes du de burde ta den av i sympati med kvinner i østen, som (kanskje) opplever den som et press? Kan det også tenkes at mindre fokus på hijaben her i vesten, hadde tatt bort noe av provokasjonene muslimske kvinner kan føle ved å bli fortalt hva de skal gjøre eller ikke?

vennlig hilsen :)

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:20

lena: Gode spørsmål:-) Nei, jeg mener ikke at de må ta av seg hijaben i støtte av de som ikke vil ha hijab. Men faktumet består at fenomenet "hijab" har aldri eksistert på den måten i islam. Tildekking har eksistert, kvinner dekket seg til her og der men hijab som et uniform, som dekker hver sentimenter av hud, hvert hårstrå, og assosieres med segregering av to skjønn, ære, jomfrudom osv...har aldri eksistert i islam som et samlet begrep før islamisme og den islamske revolusjonen av Iran:-) Ergo er dette et punkt jeg har betenkeligheter med. Etter å ha sagt det, synes jeg at fri valg er viktig. Men jeg synes det er feil å si ALLE kvinner som går med hijab har valgt det selv her i vesten. Jeg selv ser sosial kontroll hos første generasjonsinnvandrere. Det er jenter som blir slått av familien for å bære hijab, de rømmer eller de gir seg etter hvert. Det er problematisk:)

Vantro hund

09.03.2016 kl.14:50

Det er ikke mye hjelp å få fra feministene på venstresiden.

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:15

Vantro hund: De er ikke alle som verst, noen av dem faktisk støtter meg:-)

Shawqy

09.03.2016 kl.15:16

Mina Bai

Du sier at du ikke hørt om Alghazali.jeg vil gjerne fortelle at du heller ikke hørt noe om Islam engang.fordi det du har skrevet er ikke Islam.du har et stort problem at ikke kan skille mellom Islam(som ett helt bilde)og vaner og tradisjoner.det du snakket om er folketradisjoner som fordømmes i Islam.jeg skjønner at det miljøet du født og oppvokst i produserer en generasjon som hatar islam pga imamer oppførsel(I Iran har rare oppførsel.og folk tror at de driver islam) men samtidig har vi hudet som kan brukes.

Kan du ikke skille mellom de to ting.så stopper å blogge selvom du få fettbetalt.

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:14

Shawqy: Jeg får mye skjeft her for å være muslim og nå får jeg skjeft fordi jeg ikke vet om islam? hehe DU vet ikke om islam kanskje? Iran har et religiøs styre der 250,000 imamer sitter, leser koranen, hadith, og bestemmer hva som skal gjøres i samsvar med islamske tekster. DU må få deg et innblikk i religion. Det at du sitter i din boble og tror ALT du gjør er islam og ALT andre gjør er ikke islam er beklagelig. Dessverre er dette et utbredt problem bl. muslimer. Jeg vil også advare deg mot rasistiske uttalelser og generaliseringer mot Iranere. Sist jeg sjekket hadde sånne rasistiske uttalelser straff. Få deg litt kunnskap om islam og diverse tolkninger innen islam. Alle er like gyldige, din idiot. Brighten Your horizen!

Oladunk

09.03.2016 kl.15:29

Det er derfor vi må bekjempe islamismen før den fester for stor rot i samfunnet våres. Den beste måten er å stenge grensene for muslimene og sende ut alle som ikke har integrert seg godt her.

Inger Elise

09.03.2016 kl.15:38

Fantastisk bra skrevet Mina :)

lena: Problemet her i vesten har blitt at vi må forstå alle andre. Hadde det vært sånn for 100 år siden så hadde ikke kvinner hatt stemmerett og demokratiet kunne vi sett langt etter,for alle forståerne hadde gått i ring mens de andre gjorde som de ville og det hadde blitt fint lite utav noen ting som helst. Muslimske damer som bor i vesten vet at de blir lyttet til og vet at de ikke blir voldtatt om de viser håret, det er trist at de ikke ser at de kjemper feil kamp. De bør ta avstand og vise solidaritet med kvinnene som må kjempe i den verdensdelen mange av de stammer/har flyktet fra, og de bør begynne å innse at islam burde vært reformert for lenge siden :)

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:09

Inger Elise: Tusen takk!:-)

Larsen

09.03.2016 kl.16:16

Hvor utgangspunktet er som galest blir titt resultatet originalest.

lena

09.03.2016 kl.16:43

Inger Elise, Jeg tror ikke at muslimske kvinner i Norge som bruker hijab, gjør det fordi de er redd for å bli voldtatt hvis de viser håret sitt. Sånn som klima er nå, er det vel nesten motsatt: de med hijab må tåle mer hets enn de som ikke bruker den fordi de uten hijab signaliserer vel på en måte en mer synlig aksept for vestlige frigjorte verdier. Det er flott det, jeg er selvsagt for frihet til å velge selv, men også frihet til å velge hijab. Jeg tror på anerkjennelse av hele mennesker med komplekse identiteter og at hijaben bare er et uttrykk blant mye mer som former et menneske. Sikkert mange bakstreverske og undertrykte kvinner også, men også frigjorte og selvstendige. Det er ikke hijaben som avgjør hvordan du er :) Utover det: all honnør til Mina for å være en tydelig muslimsk kvinnestemme som vi trenger mange flere av!

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:08

lena: Tusen takk for flott kommentar:-) og helt enig med det du sier.:)

Magne

09.03.2016 kl.17:22

Takk Mina for å si det som er åpenbart, nemlig at det er kvinnene som må ta et oppgjør med patriarkatet og dogmene, og det er den eneste utvei fra det uføret denne religionen/kulturen har viklet seg inn i. Hvis kvinner reiser seg, som de har gjort i vesten, kan patriarkatet fortsette så lenge de gidder, men de har ikke lydige "slaver" lenger - men kvinner som tør å stå opp for seg selv, og også lære sine barn opp til å bli selvstendige individer

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:07

Magne: tusen takk!:) Helt enig og takk igjen for flott kommentar. :) Sånne kommentarer gir meg håp.

Alf Gunnar Rugtveit

09.03.2016 kl.17:31

Hvorfor leve livet etter en eventyrbok ?

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:06

Alf Gunnar Rugtveit: godt spørsmål.

John Magne Trane

09.03.2016 kl.17:55

lena,

Jo flere som blir drept på grunn av hijaben, og av de med hijab (slik som den 4-årige jenta i Moskva), jo flere vil se med forakt på de som har på seg det undertrykkende plagget.

Og da hjelper det ikke, uansett hvor "stolte" de føler seg. Det er som om tyskere skulle gå rundt med armbånd med hakekors på, for å "føle seg stolte av tysk identitet".

Og når du også leser hva islamistene islamsk råd Norge (som Bai her jobber sammen med uten å skjemmes), har sagt om islamistenes uniform, at kvinner og barn skal tvinges inn i den med psykisk press, skjønner vel alle hva det er hijaben (og det som verre er) "uttrykker".

Man er ganske enkelt ikke "sterk feminist" hvis man kler seg som en undertrykker.

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:02

John Magne Trane: Den sammenligningen er helt på jorda. Jeg regner med at du er en av Storhaugs fan, det er hun som har skrevet om det. En hel verden der ute i islamsk land dekker seg til med hodeplagg. Å sammenligne dem med de som bære Nazi armbånd viser hvor uvitende av verden der ute du er. Jeg samarbeider ikke med islamsk råd, din idiot, om jeg gjorde det, ville jeg ikke skrevet en slik artikkel men jeg er ikke som deg. Det er en stolthet å bære. Stolt er jeg:-))

John Magne Trane

09.03.2016 kl.18:02

Trygve,

Det at islamister bør ut, må være selvklart. Og slike falske "flyktninger" som gjerne drar på månedslang ferie til "fluktland" som for eksempel Iran, bør også hjelpes tilbake, så fort det lar seg gjøre.

Det er all svindelen, alt jukset, alle løgnene som vi skal bli tvunget å tro på som er så heslig.

Og når man ser at alle muslimer, så og si unntatt unntak, marsjerer sammen med de verste islamistene, slik som Bais deltakelse i forrige ukes hatartikkel illustrerte på en slik grotesk måte, er det nok mange skapislamister som også bør få reisepass.

Det får være nok rasisme, nok hat fra ufredens religion. Når man ikke bare følger, men dyrker en slik breivik som den perverse Muhammed, bør man enten avsverge hele f*skapet, eller holde seg hjemme, langt unna Norge.

Ja, slike som Shawqy her.

Mina Bai

09.03.2016 kl.19:59

John Magne Trane: jeg er stolt av å ha underskrevet oppropet. :) Det er en av de viktigste momentene i mitt aktivisme. Vi må lære å skille HAT fra kritikk. HAT er noe du vil ha, og noe jeg ikke vi gi til deg og dine. Good Luck!

lena

09.03.2016 kl.18:53

John magne: Nei, det er ikke som om tyskere skulle gå med armbånd med hakekors på. Synes det er en søkt sammenligning. Hakekorset har en allment akseptert symbolikk som det råder bred enighet om. Et av problemene til hijaben er at den ikke har det, og spørsmålet er hvem som skal ha definisjonsmakten over dette? Kvinnene selv eller vestlig islamfiendlige mennesker ? For ordens skyld: nå snakker jeg om hijabbruk i den vestlige verden. Jeg kjenner ingen kvinner i den arabiske verden, men har lest meg til at det er forskjellie oppfatninger, også blant kvinner der.

Til slutt, spørsmålet mitt til Mina var hvorvidt provokasjon ( for eksempel hijabforbud) kan føre til økt motstand og øke " oss-dem" inndelingen i samfunnet vårt, og det vil vi vel ikke?

Mina Bai

09.03.2016 kl.20:04

lena: Tusen takk for din kommentar angående hakekors:)
Oss og dem har vi allerede Lena. Det vil vi alltid ha. Det at muslimske barn som ikke bærer hijab og at muslimske skolelærere blir spurt Av barn om hvorfor de ikke bær hijab er en salgs oss og dem. Om noe vi trenger å ikke ha sånne skille i barneskoler.

Jan Johansen

09.03.2016 kl.19:12

"Jeg kjenner flere sterke kvinner med feministisk ståsted som bærer hijaben sin med stolthet, og garantert ikke har fått den presset på seg. De forklarer det med : vise sin religion, identitet, tradisjon, synes det er pent, vil bestemme selv...."

Selvsagt bærer religiøse fanatikere "hijaben sin med stolthet", Lena. At de har et "feministisk ståsted", som du påstår, er imidlertid en latterlig påstand uten troverdighet. En kvinne som underkaster seg en patriarkalsk kultur, er selvsagt ingen feminist.

Mina Bai

09.03.2016 kl.19:52

Jan Johansen: Ja når patriarkatet er nå institusjonalisert i islam, ja, det blir en selvmotsigelse å si at jeg er muslimsk feminist. Men dersom disse kvinnene skal rydde opp i patriarkatet i egen religiøs miljø, og støtter likestilling, da har de min støtte. Men igjen får jeg ikke den følelsen at de gjør veldig mye, av frykt å ikke gjøre opprør mot egen religion. Litt egg og høne er det blitt.

Roger

09.03.2016 kl.19:15

Veldig bra bloggpost!

Muslimske kvinner må nok dessverre gjennom samme kampen som vestlige kvinner. Viktig at samfunnet støtter de kvinnene (og mennene) som tar kampen og går i front. Da tenker jeg på moralsk støtte, ansettelse (lønnsinntekt) og politibeskyttelse om det skulle være nødvendig, samt harde straffer for de som kommer med trusler og utsetter dem for vold. Jeg tror en positiv utvikling og integrering av de muslimske miljøene går i veldig stor grad gjennom at de muslimske kvinnene blir frigjort og selvstendige. Yrkesdeltagelse for kvinnene er også viktig for velstanden blant den muslimske befolkning og er viktig for å unngå klasseforskjeller med tilhørende kriminalitet (og radikalisering).

Tror du har et veldig godt poeng med at muslimer må gå bort fra bokstavtro kamp rundt sitater fra Koranen og forstå at man nå lever i en annen tid og at man må bruke fornuft. Jeg tror ikke kvinnefrigjøringen vil kunne vinnes gjennom tolking av sitater fra Koranen, nettopp fordi den er skrevet i en helt annen tid.

For å komme dit at man bruker fornuft i stedet for bokstavtro tolkninger, så tror jeg det er viktig å være ærlig på at det faktisk er problematiske forhold i religionen islam og ikke bare bortforklare det med kultur selv om det også er viktig. Jeg har inntrykk av at bloggposten din tar opp dette og Abid Raja har nylig vært veldig tydelig på dette, noe jeg tror er en riktig vei å gå.

Shakeel Rehman oppfatter jeg har samme fokus i et intervju med Aftenposten "- Vi sviktet da vi ikke tok oppgjøret med intoleransen i islam. Dermed har vi en generasjon sinte unge kvinner og menn som føler seg religiøst forvirret og fremmedgjort i forhold til det moderne samfunnet.

Han mener at et oppgjør med islam kunne hindret at tusenvis av muslimer fra Europa hadde sluttet seg til IS. Han konstaterer at ekstremistene i IS tøyer islam til sin ytterste grense, men at det er islam som de legitimerer sine handlinger og overgrep med.

Likevel er Rehman optimist. Han ser at det har vært en stor utvikling de siste 20 årene. Han tror tiden er moden for å starte et nettverk av religionskritikere med muslimsk bakgrunn i Norge."

At det er flere og flere muslimer som står opp og tar denne kampen gir håp for fremtiden og om et modernisert islam i Norge (andre deler av verden får seile sin egen sjø). Dette sammen med kontrollert mengde innvandring tror jeg kan gi en vellykket integrering som også stanser utviklingen i retning av parallelle samfunn. Men jeg tror det haster.

Mina Bai

09.03.2016 kl.19:47

Roger: Hei, tusen takk:-) og ja, jeg er enig. Shakeel er en mann jeg støtter. Vi lever i et fritt samfunn- i motsetning med mange islamske land- der fri tanke er forbudt. Dermed må vi kunne diskutere og argumentere, og dermed kan vi bringe fram en slags reform. Uten kritikk blir det ingen fremskritt.

lena

09.03.2016 kl.19:22

Jan da,,,Synes det er litt pussig at du påberoper deg å vite mer om disse kvinnene enn de tydeligvis vet selv :)

Etter min definisjon, er det feminisme når kvinner vil råde over sin egen kropp og sitt eget liv, egentlig en selvsagt menneskerett, men likevel noe som krever fortsatt kamp. Hør her, jeg kjenner kvinner som har gjort det slutt med kjæresten sin fordi han har ønsket at hun skal slutte å studere, og en annen som har gjort det samme fordi han IKKE ville at hun skulle bære hijab, et valg hun tok etter veldig nøye overveielser- og NEI faktisk ikke noe press. Jeg kjenner også jenter som bærer hijab selv om de andre kvinnene i familien ikke gjør det. Fordi de vil bestemme over seg selv! For meg er dette feminsime, og du må gjerne ha en annen definisjon.

Martin A. Engeset

09.03.2016 kl.19:29

Hallo Mina Bai

Det er litt rart at ein oppegåande muhammedaner ikkje kjenner Abu Hanid Muhammed al-Ghazali (1058 - 1111 e.Kr) frå Tus i Khorasan. Han var, og er så vidt eg veit, i Islam rekna for å vera "den største muhammedaner ette Muhammed". Han skreiv m.a. boka som på engelsk heiter "The Incoherence og the Philosophers" (eg kjenner ikkje til at den finnes på norsk). Denne boka kom på 1090-talet, og markerte slutten på tenking som ikkje var religiøst relatert i Islam.

Ei viktigare bok etter mitt skjøn, er Klog Belaest si "1000+ Mistakes in the Quran" (Amazon). Den listar opp utrulege over 2ooo faktafeil og andre ikkje-religiøse feil i Koranen + 300+ sjølvmotseiingar. Regeringskontoret for Religion i Malaysia stadfesta ufrivilleg at boka sine opplysningar er rette. Set ein dette opp mot vers i Koranen som 4/82, 10/37, 20/52, provar alle desse feila, etc. at Koranen ikkje er frå Allah/ein gud. Dette i tilegg til at ingen gud gjer 2ooo og meir feil i si heilage bok. Dvs. feila provar at det er ingen gud bak Koranen, og dermed ingen gud bak Islam - og ingen gud eller guddomeleg moralkode bak muhammedansk terrorisme.

(Når eg nyttar tittelen "muhammedaner" i staden for "muslim" er inga fornerming meint. Det er berre ein naturleg konsekvens av at feila i Koranen provar at boka ikkje kjem frå ein gud, og altså at dei truande ikkje fyl ein gud, men Muhammed.)

De står fritt til å sjekka feila. Dei er mange og nokre er meget tydelege. Og Koranen er klar på at Allah aldri gjer feil, og at feil i Koranen provar noko alvårleg.

Martin A. Engeset

09.03.2016 kl.19:37

HalloMina Bai

Det er litt rart at ein oppegåande muhammedaner ikkje kjenner Abu Hanid Muhammed al-Ghazali (1058 - 1111 e.Kr) frå Tus i Khorasan. Han var, og er så vidt eg veit, i Islam rekna for å vera "den største muhammedaner ette Muhammed". Han skreiv m.a. boka som på engelsk heiter "The Incoherence og the Philosophers" (eg kjenner ikkje til at den finnes på norsk). Denne boka kom på 1090-talet, og markerte slutten på tenking som ikkje var religiøst relatert i Islam.

Ei viktigare bok etter mitt skjøn, er Klog Belaest si "1000+ Mistakes in the Quran". Den listar opp utrulege over 2ooo faktafeil og andre ikkje-religiøse feil i Koranen + 300+ sjølvmotseiingar. Regeringskontoret for Religion i Malaysia stadfesta ufrivilleg at boka sine opplysningar er rette. Set ein dette opp mot vers i Koranen som 4/82, 10/37, 20/52, provar alle desse feila, etc. at Koranen ikkje er frå Allah. Dette i tilegg til at ingen gud gjer 2ooo og meir feil i si heilage bok. Dvs. feila provar at det er ingen gud bak Koranen, og dermed ingen gud bak Islam.

(Når eg nyttar tittelen "muhammedaner" i staden for "muslim" er inga fornerming meint. Det er berre ein naturleg konsekvens av at feila i Koranen provar at boka ikkje kjem frå ein gud, og altså at dei truande ikkje fyl ein gud, men Muhammed.)

De står fritt til å sjekka feila. Dei er mange og nokre er meget tydelege. Og Koranen er klar på at Allah aldri gjer feil, og at feil i Koranen provar noko alvårleg.

Mina Bai

09.03.2016 kl.19:41

Martin A. Engeset: Ja, det var litt pinlig for meg som Iraner å ikke vite om ham Ghazali. Men man lærer nye ting hver dag:-) jeg er ikke uenig at det finnes mange feil i Koranen og den boka må jeg faktisk finne og lese. Takk for tips.

Martin A. Engeset

09.03.2016 kl.19:51

Hallo att.

Beklager innlegget ved ein feil vart send dobbelt.

Eg kan legga til at det ikkje lar seg gjera å endra Islam til noko fredeleg eller rettferdig. Til det er tekstene i Koranen for klare og står for sentralt i islamsk kultur. Den einaste varige utvegen får å få til omlegging som munar, er å gjera alle merksam på kva alle feila i Koranen provar. I motsett fall vil det uansett "modernisering" alltid vera muhammedanerar som les også dei harde punkta i boka, og fyl dei og Muhammed sitt ofte umenneskelege føredøme (t.d. Khaybar, valdtekter, slavetaking) og ikkje minst omgrep som "lovleg løgn" (al-Taqiya), lovleg halvsanning "Kitman, og ikkje minst lovleg brot eller misbruk av ord og sjølv eidar (f.x. 2/225, 5/89, 16/91, 66/20).

Det finnest i denne samanhangen ei bok som heiter "Muhammad Lying in the Quran" - også den på Amazon - som listar opp 100 punt der dei fortel løgna er så opplagd, at Muhammed må ha visst han laug. I alle fall ein del av punkta ser rette ut.

Shawqy

09.03.2016 kl.20:00

John Magne Trane

eller hva du heter.

I feel poor about u.fordi du ikke peiling på det du snakker om som det fleste.du angriper islam og muslimer selvom artikkelen var om sport.så jeg er ikke overrasket når jeg leser deres kommentarer.

Forresten.jeg bor og jobber i Norge og holder mine vaner og kulturer og islam er min relegion.og bryr meg ikke om deres meninger så lenge jeg holder meg til norsk grunnloven 😊

Martin A. Engeset

09.03.2016 kl.20:06

Hallo nok ein gong.

"1000+ Mistakes in the Quran" er som sagt å finna på Amazon. Hugsar eg rett, er den i 3 "bind" a US $ 10,-. Men ei eldre utgåve finn De på Google under "1000 Mistakes in the Quran".

Det er eigentleg ei oppslagsbok, og er sagd å vera ei standard referansebok når det gjeld Koranen og når det gjeld feila, etc. i boka.

Shawqy

09.03.2016 kl.20:23

Martin A.Engeset

Jeg har et råd til deg.ikke diskuter en ukjent ting for deg.det blir noe pinlig for deg.les først QURANEN.deretter kan diskuter om det finnes noe feil.det er dumt å være avhengig av google.

Hadde det vært feil på Quranen hadde de flere tusener norske og vestlige som konverterte seg til Islam...

Jeg fordømmer selv det gale ting som ble gjort av gærne folk som kaller seg muslimer

Google gir ikke altid riktig svar 👅

Magne

09.03.2016 kl.20:58

Opplysende og interessant!

Synes det et påfallende at religiøse ledere i moskeene i Norge glimrer med sitt fravær i samfunnsdebatten og Islamsk Råd Norge fremstår for min del ganske ullne. Mener de egentlig noe som helst om kvinnekamp?

Kvinne og homofiendlige holdninger står også sterkt i norske kristne fundamentalistiske organisasjoner. Vårt Land skrev forleden om en av disse som oppfordrer sine medlemmer til å melde seg ut av Den Norske Kirke pga homofiles mulighet til nå å gifte seg i kirken. Så det er ikke bare muslimer.

Shawqy

09.03.2016 kl.21:16

Martin A.Engeset

John Magne Trane

Jeg oppfodrer dere å høre nøye dette

http://www.vgtv.no/#!/video/124006/landssvikeren

Ståle

09.03.2016 kl.21:48

Etnisk norske kvinner kvoteres inn i yrker og stillinger dels fordi de ikke skjønner sitt eget beste, og dels fordi menn bevisst eller ubevisst hindrer de.

Muslimske kvinner må derimot få lov til å gå i burka fordi det KAN HENDE de gjør det frivillig OG skjønner sitt eget beste. Pluss at det er ikke SIKKERT at mennene deres presser de til å gjøre det.

Hvis dette er vestens logikk, skjønner jeg at man er kritisk til vesten...

Shawqy

09.03.2016 kl.22:08

Mina Bai

Å kalle meg idiot.viser at jeg hadde rett.fordi jeg ba deg å skille mellom islam og muslimer vaner.du vet forskjellen men du kan ikke inrømme det,vi begge veit hvorfor.forresten jeg er muslim og holder mine vaner o tradisjonelle ting og det er derfor jeg får mer respekt fra norsk samfunnet for dette...du er sikkert følte dette....

FORRESSTEN .JEG KUNNE KALLE DEG TILBAKE IDIOT.MEN JEG GÅR IKKE SÅNNE NIVÅER VET DU😊😊😊

Ashraf

19.03.2016 kl.04:59

Det ligger ofte visdom bak som vår skaper vet som vi mennesker ikke forstår. De lærde innenfor Islam har ulike tolkninger enten man følger de strenge religiøse tolkninger fra salafistmiljøet i Saudi Arabia til noe mildere fatwaer fra den egyptiske Al azhar .

Å tro at muslimske kvinner er friere og har det bedre av å bo i vesten, da må man tro om igjen. Flere kunne tenke seg å bo i land der foreldre opprinnelig kommer fra. Alt avhengig av hvilken muslimske land vi snakker om til det muslimske miljøet man er oppvokst med. Det er for eksempel ikke ille å være muslimsk kvinne bosatt i Libanon. De jobber,de kjører bil,de går ut og hygger seg og velger om de selv vil gå med hijab eller ikke. Selv om Islamske tolkninger er basert på at Hijab er plikt så står fortsatt muslimske kvinner fritt til å velge selv. Ved å la andre bestemme, blir bruken av hijab useriøst. Det skal komme fra hjertet, ikke av makt av ulike hold.

Skriv en ny kommentar

hits