hits

Tause europeiske ledere
Etter tragedien i Orlando, Florida, der en islamistisk terrorist skjøt og drepte 49 mennesker på et utested for homofile, kan man lure på hvorfor europeiske ledere forholder seg så nonsjalant til homohatet i en rekke islamsk land og i konservative muslimske miljøer her hjemme. I går sto en homofil flyktning fra Syria frem i Nettavisen og fortalte om trakasseringen han hver dag opplever. Han flyktet fra et grusomt homohat i hjemlandet uten å finne trygghet i Norge, også her frykter han for sitt liv.


I disse dager er Irans utenriksminister Javad Zarif i Norge, en representant for et land hvor de svart på hvitt henretter homofile.
Iran ligger øverst på lista over land med menneskerettighetsbrudd. Men så langt har vi ikke hørt et eneste ord om menneskerettighetsbrudd fra Norges utenriksminister Børge Brende, som er den iranske ministerens vert. Hva tenker Børge Brende? På den ene siden lovfester myndighetene de homofiles rettigheter og snakker pent om viktigheten av at de ikke diskrimineres. Samtidig gir de statsstøtte til organisasjoner som Islamsk råd som hverken er i stand til å ta klart avstand fra islamsk homohat eller jobbe aktivt mot det.


Det ligger intet mysterium bak Islamsk råds bortforklaringer og tåkeprat. Det har røtter i religiøse hadither som for mange hundre år siden slo fast at homofile skal kastes ut fra minaretene som straff for sin «synd». Det er altså ikke uten grunn at ISIS kaster homofile fra hustakene. Et lite blikk på kommentarfeltet hos den arabiske nyhetskanalen Al-Jazeera gir et innblikk i menneskesynet til en god del muslimer. Homofili er en moralsk sykdom, og må møtes med døden. På sosiale medier leser man hårreisende kommentarer fra muslimer som hyller drap på homofile, de er bare lei seg at de ble skutt og ikke kastet fra en høy bygning, slik det står i hadithene.


En avskyelig organisasjon som Islamnet, en organisasjon som åpent og tydelig hevder at homofile bør dø, har fått klippekort av media og sendes av politiet rundt omkring for å forhindre «radikalisering» av muslimsk ungdom. Hvordan kan en ekstrem islamsk organisasjon som reklamerer for død over medmennesker, klappes på ryggen og bli invitert landet rundt for å påvirke unge mennesker?


Ikke alle muslimer har like avskyelige holdninger som Islamnet, en god del er tenkende mennesker som gjør seg opp egne meninger. Men man må ikke overse det institusjonaliserte hatet mot homofile i islam og i enkelte muslimske miljøer.


Hadithene og muslimers holdninger må konfronteres, drøftes og forkastes. Det er nettopp hva en islamsk reformasjon dreier seg om. Vi har en elefant på størrelse med et kontinent i rommet, og ingen vil snakke om det. Hvor lenge kan Vesten late som at den ikke finnes?