Aner ikke hva sekularitet er

islamic
Licensed from: yuliang11 / yayimages.com

 

Min bror bruker en muslimsk frisør. Jeg var sammen med dem og frisøren fortalte at han trives best i Belgia, «der finnes det mer muslimer, selv politiet er muslimer», sa han. Det fikk meg til å reagere, men for ikke å innlede til en ubehagelig samtale sa jeg ikke noe.

Et par dager senere havnet jeg i krangel med min muslimske hijabi-nabo da vi snakket om Iran, islam, Tyrkia og Salman Rushdie. Hun mente at folk må respektere, ikke fornærme profeten. Hun tok kritikk mot profeten for personlig, det føltes som om hennes far var under angrep, sa hun. Hun mente også at Iran er en sekulær stat(!).

Mitt standpunkt var at om hun ikke aksepterer kritikk av profeten, burde hun kanskje ikke lese bøker som Salman Rushdies «Sataniske vers». Videre at det er primitivt å kreve at Rushdie skal bli drept, fortiet og kneblet.

Dette er en kvinne som er vokst opp i Norge, hun går til moskeen, utnytter alle fordelene en sekulær stat gir, men skjønner ikke at denne sekulære statens grunnlag er frihet, tillit, rettferdighet: Trosfrihet, ytringsfrihet, rettssikkerhet. Her gis hun rett til å praktisere sin religion, men på den annen side må hun akseptere og respektere andres rett til å kritisere religionen. Nemlig.

Etter at jeg i en kronikk i Aftenposten for noen dager siden, forsvarte en sekulær organisering av samfunnet, har jeg selv vært under angrep; hets og utskjelling. Muslimer vet stort sett ikke hva et sekulært samfunn innebærer. Det de vet er at de er kommet til Vesten, her drikker folk og har sex, de er umoralske vesener, men de har sine moskeer og muslimske områder hvor de ikke helst trenger å forholde seg til syndige mennesker.

De vet også at den sekulære staten tar seg av dem dersom de ikke har jobb, hus, penger til medisiner, til barnehage og skole. De vet at institusjonene fungerer og systemet hverken kollapser eller er korrupt. Mer enn dette trenger de ikke vite, og de vil heller ikke vite mer.

Her tjener de gode, sterke norske kroner. Så lenge ingen kritiserer deres religion eller religiøse skikker, er de hyggelige, fredelige og koselige folk. Blir den uangripelige religionen kritisert forvandler de seg til sinte vesper, hissig klumper de seg sammen, går i forsvarsposisjon og angriper.

Kanskje trenger nye landsmenn et kurs om sekularitet og ytringsfrihet. De fleste aner ikke hva det er og dette er problematisk for et fritt samfunn.

hits