Vi må respektere kvinnen under hijaben

Green Palm Tree in Iran
Licensed from: JanPietruszka / yayimages.com

Det går ikke en dag uten at jeg får nedverdigende og uverdige kommentarer om muslimer og innvandrere på kommentarfeltet på bloggen min. Jeg er inderlig lei av grumsete dommedagsprofetier og ensidig kritikk av muslimer og innvandrere. Det flommer over av hat og fanatisme og jeg blir flau som menneske når jeg leser slikt søppel.

Dette gjelder også uverdige kommentarer fra muslimer her på bloggen som ikke i stand til å se forskjellen mellom kritikk av islam og hat mot muslimer i mine skriverier, mennesker som ikke tåler noe av den kritikk som de siste 1400 år er fremsatt mot religionen deres. De forteller hvilken skam jeg er havnet i ved å kalle meg «Onkel Sam», jeg som «kysser hvites ræv», jeg er iransk ditt og iransk datt fordi jeg forsvarer demokratiske verdier.

Med dette mener jeg ikke at vi skal slutte å kritisere islam som religion og maktfaktor. Mitt engasjement bunner i et håp om at kritikk og blottleggelse av det negative skal være medvirkende til at vi får positive sosiale endringer ved min egen kultur og religion. Jeg ser også positive sider og det er overhodet ikke min intensjon å mistenkeliggjøre muslimer eller lage fiendebilder av innvandrere.

Et eksempel er den ensidige, uvitende påstanden at enhver hijabkledd kvinne er en islamistisk soldat. Jeg er av mange grunner imot hijab. Men forstå meg rett, jeg vet at konservative kvinner alltid har dekket seg til, uavhengig av deres standpunkt til ideologien islamisme. Videre må vi innse at en del kvinner kler på seg hijab av egen vilje uavhengig av om de er i Norge, Iran, Saudi eller Egypt. Noen velger det, noen blir tvunget til det.

Hijab kan ha et åndelig aspekt for dem som av fri vilje bærer den, det skjønner de som har en pietistisk tilnærming til livet og tror på Gud. Jeg selv har følt denne åndeligheten den gang jeg ba og tok et hvitt klede på hodet. Det ga meg en følelse av renhet, en slags åndelig kobling mellom min Gud og meg. For dem som aldri har opplevd «konseptet» Gud er dette meningsløst på samme måte som jeg for eksempel ikke kan skjønne hvorfor folk tatoverer hele kroppen eller piecer seg i ansiktet. Allikevel respekterer jeg deres valg som voksne mennesker.

Under hijaben finner vi en god del jenter på søken etter identitet, de eksperimenterer og prøver å finne seg selv. Ved å diskriminere og umenneskeliggjøre dem på grunn av hodeplagget viser vi frem vår egen fanatisme og ignoranse. Det er ikke fanatisme og fiendebilder som bringer verden videre, men opplysning og evnen til å lytte og rekke ut en hånd.

Vi må kommunisere, vise medmenneskelighet og respekt for individuelle valg. Ellers er vi bare en bunke fanatikere.

hits