Modige Amal Aden

FÅR HATMELDINGER: Amal Aden skrev en kronikk om innvandrere som ikke ønsker å bli integrert. Hun får tilbakemeldinger fra somaliere som mener hun er illojal. Foto: NTB Scanpix

Denne uka skrev den norsk-somaliske samfunnsdebattanten Amal Aden et innlegg i Dagbladet om «Fatuma». Fatuma vil ikke lære språket, vil ikke integreres, jobbe eller studere, hun er religiøs, har ingen respekt for norske regler og verdier, men er flink til å fylle ut søknader om stønad.

Etter at Amal skrev denne kronikken har hun fått mange hatmeldinger fra folk som mener hun bør brennes, skytes, steines og gruppevoldtas.

At ingen snakker om slike mennesker som Fatuma, betyr ikke at de ikke finnes. De fleste av oss innvandrere har på et eller annet tidspunkt støtt på en slik person. Men samtidig må vi kunne ha to tanker i hodet: Mange innvandrere er ivrig etter å lære norsk, jobbe, integrere seg og bli en del av samfunnet.

Men samfunnet som vi ønsker å integrere oss i, behandler oss som en homogen gruppe. Det er vi absolutt ikke. Vi er som alle andre grupper, som en pose nøtter med mange forskjellige typer. Vi har Fatumer og ikke Fatumaer blant oss.

Å lage et bilde av innvandrerne som engler eller demoner blir feil. Mange av oss er ressurssterke mennesker som har gått en lang og vanskelig vei for å komme til Norge. Folk trenger ikke å føle synd på oss, vi trenger heller ikke å bli demonisert. Vi er mennesker på godt og ondt og vi må akseptere noen dårlige epler blant oss.

Det hjelper ikke å tie om sånne innstillinger. En del NAV-ansatte og lærere kjenner problematikken. De som angriper at Amal Aden blottlegger sånne innstillinger, bør skamme seg. Hun får trusler og all verdens grums, ikke fordi hun lyver men fordi hun ikke fortier et allerede eksisterende problem. Det ser ut at hun må følge en æreskode blant innvandrere.

Amal Aden er modig. Hun har ingen forpliktelse til «å være lojal mot innvandrere» ved å beskytte sånne som Fatuma. Det er nettopp sånne som Fatuma som ødelegger for de innvandrerne som drømmer om å skape seg et nytt liv i Norge og bli en del av fellesskapet, enten det er gjennom utdanning, jobb, språket eller ved å delta i samfunnsdugnaden.

23 kommentarer

snø

23.10.2016 kl.16:24

Somaliere. Den mest ubrukelige folkegruppen som noensinne har satt sine ben på denne jorda! Absolutt ingenting bidrar disse med annet enn kriminalitet og trygdesvindel.

Fullstendig ubrukelige hele gjengen.

Mina Bai

23.10.2016 kl.19:00

snø: Man må ikke generalisere kjære venn, det er en god del av somaliere som jobber, studerer og er integrert.

Trist som faen

23.10.2016 kl.16:40

Velkommen til Norge du som ønsker å integrere deg i forhold til norsk kultur og vår måte å leve på.

Velkommen er også du som ikke ønsker dette, men reis tilbake til dit du kom fra så fort omstendighetene tilater det!

Nordmenn er ikke rasister, men vi ønsker heller ikke gratispassasjerer som håner vår måte å leve på!

Mina Bai

23.10.2016 kl.19:01

Trist som faen: jeg skjønner hva du skriver og prøver å få det fram.:)

23.10.2016 kl.18:29

det er bare en ting som er litt dumt for alle som hater innvandrere og muslimer, Mina Bai inkludert, og det er at den største velferdbelastningen for Nav i Norge, det er nordmenn, det er blodhvite innfødte nordmenn, som koster Nav i alle retninger, så den stakkaren fra Somalia som blir brukt som eksempel, er ikke representativ for hvem som EGENTLIG er til byrde for Nav og landet Norge.

Så sånn er det.Sånt kan jo sikkert oppleves som nedtur å få beskjed om, spesielt for de som blogger og forsøker å tjene penger på hat mot mennesker fra andre land.---.........

Mina Bai

23.10.2016 kl.18:58

Anonym: Stakkars Norge som tar imot hatefulle små menn som deg, mater dem, og huser dem og betaler for dem og alt de kan gjør er å trakassere kvinner og spre hat slik de gjorde i landene sine. Om du tror at jeg skal tie stille et minutt fordi du truer og kaster dritt,under anonymitet, og i feighet, tenk igjen! Forresten tjener jeg ekstra når du kommenterer. velkommen og skriv mer;) hvert ord teller! ;)

LikerVinter

23.10.2016 kl.18:41

Tusen takk Mina Bai!

Jeg er ganske sikker på at VENSTRESIDEN og RØDT ser hva du vil fram til.

De vet også utmerket godt hva galskapen de kjemper, for fører til.

Kanskje det er et totalt verdenskaos i hvert eneste land de vil ha. Jeg har vanskelig for å tro akkurat det, men det virker som om de vil ha det slik her også. Se hva som skjer i våre naboland, lenger ned i Europa. Ingen blir integrert med bare snillisme

Mina Bai

23.10.2016 kl.19:02

LikerVinter: Takk for støtten:-) men venstresida er ikke så verst. Vegard Solhjel er en av mine store favoritter i SV.

Dag Wivestad

23.10.2016 kl.19:42

Mina Bai, du trekker stadig frem Vegard Solhjell som en foregangsmann for vellykket innvandring og integrering. Solhjell har vel aldri vært talsperson for å stille krav til innvandrere? Solhjell har vel aldri forlangt at innvandrere skal integrere seg og å tilpasse seg til det norske samfunnet? Etter åtte år i regjering har vel Solhjell aldri fremmet lovforslag som sikrer norske verdier og vellykket integrering.Tvert imot, han og SV vil ha åpne grenser og få krav til innvandreres plikter til å integrere seg. Rett nok, Solhjell har fremmet noen positive forslag i det siste,som bruk av hijab,religion utøvelse etc. Men det er nå, ser kanskje at vinden snur? Hvorfor er du så opptatt av SV og Solhjell? Støtter du SV så vær ærlig, si det. Du er en offentlig person,kanskje greit å være ærlig? I dine siste kronikker stiller du mer og mer krav til etnisk norske for å oppnå vellykket integrering. Det er vi etnisk norske som skal ta ansvaret for at nye innvandrere skal ha en positiv utvikling i Norge.Jeg synes vi gjør mer enn det som kan forventes av oss. Du er vel enig?

Mina Bai

24.10.2016 kl.00:06

Dag Wivestad: Jeg har ikke satt noe krav til etnisk norske men har ment at det er bra dersom innvandrere også får jobbtilbud og blir tatt inn i varmen. les kommentarfeltet her selv. Mange er negative til innvandrere- de som allerede er her og har fått opphold- hvordan skal disse menneskene som hele tida sier at innvandrere og muslimer bør reise hjem, ta inn innvandrere, gi dem jobb, leide bolig til dem osv. Når det gjelder SV, ok du har et poeng. Jeg tok feil. Men jeg skulle bare nyansere litt. Ellers så peker jeg alltid på utfordringene bl. innvandrere og det er derfor jeg konstant er under angrep. Jeg er verken UDI eller politiker og jeg er ikke for ubegrenset innvandring.

Anne K.Hansen

23.10.2016 kl.20:42

Når det er noe negativt om innvandrere må man gjøre oppmerksom på at det ikke gjelder alle,ellers blir det lett bråk.Motsatt gjøres det ikke,da heter det nordmenn.Nordmenn er rasister,nordmenn er egoister osv...blir ikke bråk av det.

At det er mange innvandrere som snylter betyr ikke at vi mener at alle gjør det.Men de som gjør det må tas,er det innvandrere så bør det bety rett ut.

Det er ei utvikling i Norge som ikke er god for fremtiden.Det følger mye problemer med stor innvandring. Altfor mange kommer for godene.Goder de ikke får andre steder.Jungelen går og flere kommer.Asylpolitikken har vært feilslått i flere tiår.Problemene øker i takt med antallet som kommer.

Det er på tide med kraftig innstramming.Nav og penger forstår de seg på,selv langt borti Afrika.

Få bort bl.a.kontantstøtten og bruk den på noe som gagner samfunnet.Kontantstøtten er luksusutbetaling hinsides all fornuft.

Snillismen har sin pris,en pris politikerne pålegger våre barn og barnebarn å betale,om de vil eller ikke. Det er ikke bare voksne som er bekymret for fremtiden.Mange unge i dag føler stor uro pga den store innvandringen og hva det fører med seg.Det er over 60millioner på flukt og Norges "snille" politikere vil redde dem og verden,bare ikke eget land.

Skattebetalernes penger pøses ukontrollert ut,i eget land og verden over.Antall skattebetalere i Norge er en dråpe i havet sett opp mot antallet som vil ha av pengene vi sliter for.

Vi må ha politikere som tør og vil se virkeligheten,samt kalle en spade for en spade uten å være redd for rasismekortet.

Huckleberry Finn

23.10.2016 kl.21:07

Det er på tide at alle innvandrere til Norge tar til seg at den norske velferden er fundamentert på opplysningstidens idealer om opplyste og rasjonelle borgere. Videre at vi i Norge har ytringsfrihet som fremmer opplysning gjennom deling av kunnskap. Det er jo slik at Amal Aden egentlig representerer skivebom når hun treffes av hatmeldinger. Hatmeldingene skulle selvfølgelig vært rettet mot de personer som gir Aden noe å skrive og snakke om. Vi har et passende norsk ordtak for disse. Innvandrere som på en utidig måte misbruker det norske velferdssystemet, skiter i eget reir.

Arne

23.10.2016 kl.22:27

Jeg er enig, det er også innfødte nordmenn som snylter på den norske velferden. Når det skjer bør innfødte normen og innvandrere stilles likt. Men det er bare det at er så lett å si til en innvandrer reis hjem mens en som er født og oppvokst her ikke har noe annet sted å dra.

Mina Bai

23.10.2016 kl.23:59

Arne: Ingen må høre at de må få reise hjem. Det er feil.

Dag

24.10.2016 kl.00:21

Alle norske flyktninger under 2 verdenskrig var desperate etter å komme hjem så fort som overhode mulig for å ta del i å bygge opp landet etter krigen. Det er altså ikke riktig at vi kan forvente det samme av flyktninger som har kommet til Norge i de senere år? Det viser også en undersøkelse foretatt av TV2. Omtrent alle fra Syria har ingen planer om å reise hjem for å bygge opp landet når krigen forhåpentligvis snart er slutt og lidelsene opphører. Kanskje det er denne forskjellen i mentalitet som gjør at at Norge er rikt og fredelig, mens land i Midt Østen har store samfundsproblemer. Meget betenkelig å si at ingen må høre at de må reise hjem.

Mina Bai

24.10.2016 kl.13:38

Dag: Det er ikke ALLE som kom tilbake. Av samme grunnlag blir det feil å si at alle må reise hjem. Noen gjør det, jeg kjenner faktisk folk som har flyttet tilbake til Iran, noen ikke gjør det.

Dag

24.10.2016 kl.15:08

Hei Takker for svar. Jeg er ikke imot innvandring,er faktisk gift med en innvandrer. Har bodd i Afrika og i flere vestlige land, samt har reist mye i utlandet i jobb og fritid. Flyktningekonvensjonen sier at flyktninger ikke skal ha permanent opphold, men repatrieres når forholdet i landene de kommer fra er fredelige. Det er også et relevant spørsmål, hvor mange flyktninger kan bosettes permanent i Norge? Det er lovlig å tenke på bevaring av egen kultur og tradisjoner. SSB har offentliggjort statistikk som viser at etnisk norske kan komme i mindretall i eget land innen få generasjoner hvis tilflytningen til Norge fortsetter i fremtiden slik den har vært. Må ellers berømme deg for den innsatsen du gjør med å formidle positive tanker om innvandring og integrering. Særs vanskelige spørsmål. Vi må for all del unngå økende segregering som i Frankrike og Storbritannia. Lykke til.

Anne K.Hansen

24.10.2016 kl.19:40

Dag: Godt skrevet. Noe for politikerne som bare ser nåtiden.

Inger johanne

29.10.2016 kl.00:40

Grupper, som er mye kontakt med disse kvinnene, spesiellt helsepersonell, er eitrende forbannet over at denne kravmentaliteten får fortsette.

En fastlege sier det slik: De kommer med lister, "rettigheter" er mantraet. Ofte har de tolk med, uten norskkunnskaper etter ti år i landet.

Og stiller man spørsmål ved noen av kravene, får man beskjed om at man er rasist.

Om de er aldri så fattige på kunnskaper i norsk, kan de garantert alltid to ord, det er rettigheter og rasist

Og jeg tenker at det jo er fint at folk vet hvilke rettigheter de har.

Men når jeg spør dem om samfunnssystemet som gjør rettighetene mulig, har de ingen anelse. At man skal betale inn, før man før utbetalt. Det er helt fjernt.

Så tenker jeg, Norge har råd til å fø på disse kvinnene, det er ikke det.

Men jeg skulle ønske de gav storsamfunnet en grunn til å respektere dem. At de var villige til å yte noe, at de ikke var så hatefulle mot systemet som kan gi dem alle muligheter.

Det aller verste, er at barn deres ikke blir oppdratt til gode borgere i landet de skal tjene. Jeg vil så gjerne at de skal bli respektable mennesker i fremtiden.

Det virker som integrering av barna i Norge, er et slags Haram. Og aller mest tragisk, er dette for jentene. Det er veldig tragisk, jeg våger ikke se deres situasjonen tiår inn i fremtiden.

Jeg er så enig. Dette kan man ikke tie med lengre.

Noe må gjøres.

Oddemann

30.10.2016 kl.08:46

Spiller ikke så stor rolle lenger. Muslimer skal ut av Norge til slutt. Det er et tidsspørsmål. Fatter ikke at de ikke selv ser hvor uønsket de er og reiser frivillg. Her i mitt distrikt og i min omgangskrets øker motviljen mot muslimer fra dag til dag.

Audun Berg

30.10.2016 kl.13:22

Mina har mye fornuftig å tilføre, men vi er i krig med islam enten vi vil innrømme det eller ei. Det er det samme hvor folk kommer fra, men de sverger til islam. Der begynner problemene. Hvorfor reiser ikke disse folkene til sine meningsfeller her og der. Nei fordi der blir de gjordt til slaver og får ingen ting gratis. Ingen ting betalt inn og ingen ting tilbake. Ganske enkelt. Vårt system er basert på tillit og fellesskap og at folk gjør sin plikt og krever sin rett. Med hvilken rett kan en tilfeldig fra svarteste afrika eller ørkenen i irak komme hit å kreve noe somhelst? Uten å ha bidratt med en eneste krone til systemet? Nei det der er bare nonsens. Normenn er stort sett ikke rasister (rasisme er forøvrig noe stort tøv), men det er lett å bli ganske irritært på folk som kommer utenfra og trenger seg på og forlanger å få det på sin måte i alt og ett. Hva tror de at de kan gjøre i et industrielt utviklet samfunn uten den minste utdannelse eller kjennskap til kompliserte jobber. Hadde de brukt midlene de har kastet bort på menneskesmuglere til å skape seg en tilværelse der de kom fra så hadde de antagelig hatt det bra. Istedenfor så betaler mange en formue for å miste livet. Ren dumskap hele greia.

Harley

02.11.2016 kl.23:24

Igjen takk for ett godt innlegg Mina ! Uten dine opplysende innlegg fra en som kjenner og har kjent hvor skoen trykker ville vi ikke få det nødvendige innblikk av en farlig religion. Vi trenger dine innlegg som belyser både negative og positive sider blandt innvandrere. Du fremhever mennesket bak religionen og hvilken skade den kan påføre menneskeheten om den får lov å utvikle seg og få makt. Takk vår store Gud som det synges i Norges nasjonal sang og vi skal være glad for at denne Guden ville landet beskytte og gav oss det Frie Demokratiske Norge med en nasjon av gode mennesker som deler sine goder der det trengs og som ikke forventer takk men heller ikke en dolk i ryggen. Blir vi dolket tar vi til motmæle og nok kan fort bli nok for det værharde folkeslaget. Takk også for alle saklige kommentarer som viser toleranse til grensen er nådd. Bare ved å gå saklig frem kan vi vinne over ondskapen som henger som ett teppe over oss og daler sakte nedover.. eller er det på vei opp igjen fra øynene våre ?

14.11.2016 kl.15:07

Jo, Mina. Det er faktisk ingen menneskerett å få komme til dette landet. Det er nok av de som er kommet hit grunnet dum snillisme og politikken som føres her. De har hørt at her får de gratis ditt og gratis datt. Skjønner du har behov for å forsvare ditt eget folkeslag og de som kommer fra samme land som deg, men du bommer når du sier at i Norge skal man ikke si at noen bør reise tilbake til sitt eget land. Det er mange fattige land og skjebner i denne verden som vi burde tatt imot fremfor mange andre som har fått opphold her. De får dessverre ikke oppmerksomhet grunnet muslimer og islam.

Skriv en ny kommentar

hits