Hvordan hjelpe et folk som ønsker å utslette seg selv?

Kampen kirke- kilde: kirken.no

Hvordan hjelpe et folk som ønsker å utslette seg selv?

Forleden gikk jeg forbi Kampen kirke og fikk lyst å stikke innom. Juletid og åpne kirkedører kan friste en spirituell person som meg. Jeg liker å gå i kirker, gamle moskeer og templer, sitte og la tankene vandre. Kirken virket gammel, alteret var vakkert og lysekronene storslagne, men den var så tom at jeg kunne høre mine egne skritt. Ikke en eneste sjel var å se.

På en måte var det fint å være for meg selv og gruble, på den annen side gjorde den folketomme kirken meg trist. Nå som kristendommen er humant harmonisert med menneskerettighetene og fullstendig spiselig, er det nesten ingen der å se. Vi har lesbiske biskoper og prekenene våre dreier seg bare om kjærlighet til medmennesker, men kirkene er folketomme. For mange som ønsker å humanisere islam på samme måte som kristendommen, virker sånne scener skremmende.

Hvorfor kan ikke min etnisk norske venninne gå i kirken og finne spiritualitet, spurte jeg meg selv. Hun som er så glad i å messe i yoga timer, tenne sterk røkelse og mumle merkelige, uforståelig fraser på indisk. Hver gang hun har anledning reiser hun på spirituelle reiser til India, hun jager guruer som heter Mooshu eller Ushoo som gir henne one-linere om livets mysterium, de retter opp hennes chakra slik hun forklarer meg, og lover at hennes tredje øye skal snart åpnes.

Kunne hun ikke kanalisere sin spiritualitet gjennom kristendommen? Hvorfor er Buddha mer eksotisk enn Jesus?

I går leste jeg om Slemdal skole som har bedt foreldrene om tillatelse til at barna skal gå rundt juletreet i siste uke før juleferien. Saken tok etter hvert en merkelig vending i kommentarfeltene, det ble antydet at muslimene blir krenket av at barn går rundt juletreet. Det er ingenting som tyder på dette. Snarere tvert imot slik det kommer frem av Side2-reportasjen, ser det ut at rektoren viser til en innstramning fra Utdanningsdirektoratet i opplæringslovens paragaraf 2-3a, som tolkes dithen at enkelte kan oppfatte det å gå rundt juletreet som utøvelse av religion.

Vi vil ikke støte noen, sier rektoren til Nettavisen. Det er faktisk noen nordmenn som har problemer med dette, hvem de er og hva de mener er uklart. Men dette problemet må ikke dyttes på innvandrere, eller muslimer, selv om det kan finnes skumle islamister der ute som fryder over dette. Man kan samtidig spørre seg om hvorfor en slik innstramning av loven rammer juletreet og ikke barnehijab?

Kanskje er det på tide at nordmenn spør seg hvor denne forakten for sin egen kultur kommer fra? Hvordan kan man fornekte sin egen kulturelle arv? Her snakker jeg selvfølgelig ikke om den religiøse arven, jeg er ingen religion fan og en svoren tilhenger av sekularisme. Men den kulturelle arven er noe vi mennesker trenger, det er de verdier vi er bygget av og består av, tradisjoner som er verdsatt i mange generasjoner.

Som samfunnsdebattant i Norge har jeg over tid merket en merkelig forakt for egen kultur og kulturelle arv blant nordmenn. Jeg er enig i at umenneskelige tradisjoner bør forkastes og glemmes, men hva med de gode, fredelige tradisjonene? Ofte får jeg inntrykk av at nordmenn krenkes av sin egen kultur, eller av seg selv. Hvor kommer dette selvhatet fra?

Samme mennesker som forsvarer ekstreme religiøse og kulturelle fenomener blant oss innvandrere, barnehijab og niqab for å nevne noe, tåler ofte ikke et fnugg av sin egen kultur. Alt fra de andre er eksotisk, det oser av en slags annerledes varme. Mens deres egne tradisjoner gir dårlig selvfølelse og krenker dem. Norge eller Europa er individualismens kontinent, her får du lov til å bryte ut av kollektivet og du får ros for det. Men betyr dette at man skal hate alt som har med kollektivet å gjøre; kollektivet omfatter jo også språk, kultur, historie, religion, mat og litteratur. Hvordan kan man hjelpe et folk som har lyst til å utslette seg selv?

En kultur kan ikke ta vare på seg selv og overleve om den tæres ned og oppløses av sine egne fra innsiden.

 

114 kommentarer

Audun Berg

03.12.2016 kl.06:01

Et godt spørsmål Mina. Og et viktig spørsmål. Jeg kan heller ikke forstå hva som er så galt med våre gamle tradisjoner og kultur. I forhold til mange andre så er vi milevidt foran. Men det kan virke som at det er en del landssvikere som lager lover og regler som undergraver vårt land og kultur. Vanskelig å forstå hvorfor egentlig. Men om vi ikke gidder å ivareta vår kultur og nasjon så er vi egentlig fortapte. Det gjelder for andre land også.

politiskkorrektselvhat

03.12.2016 kl.06:55

Det er den nye formen for politiske korrekthet og åpne grenser og gloablismen som ødelegger for nasjonale interesser. Dette er bevisst spill på internasjonalt nivå for å ødelegge land til å utslette sin egen arv. Det er denne nye tiden multikulturelle tiden som er så fantastisk men den skal også vise seg til å utslette mange land som vil gå til grunne og miste sin egen identitet. Kan jo bare se til Sverige. Der det har oppstått flere branner i det siste pga muslimer som ikke tåler å være i et annet land. Kan egentlig lure på hva som er fullstendig galt i hodet på disse muslimene som brenner alt de ser i Sverige. Vel stakkars oss... som må leve med disse muslim svina.

Eva

03.12.2016 kl.07:14

Mina! et godt spørsmål. Noen ganger virker det jo som de "gode" nordmenn forakter seg selv, og har dem kunnat har det sikkert bytt hudfarge!Har man det ikke bra med seg selv og er stolt av dem man er hvordan kan man da være til gagn for andre mennesker? Jeg er imot "offerollen"som noen tar på seg, både av etnisk og ikke etniske nordmenN!

Judas Iscariot

03.12.2016 kl.07:37

Husk kristendommen er noe som ikke er Norsk, den har vært en "road block", på linje som alt annet søppel som blir definert som religion.

Nå er det også venstreradikale feminister som skal være så inkluderende at dem er selvdestruktive. Disse må fjernes fra alt som heter verv og stillinger.

Må ikke glemme å kaste ut alle disse ulovlige økonomiske migranter som på ingen måte har behov for å være her må ut av landet, å inkluderes i sitt eget land.

Audun Berg

03.12.2016 kl.07:47

Å gå i fiendens ærend kalles landssvik. Hvem som er fienden er ikke godt å si. Mange forskjellige muligens, men en del politikere må ta det meste. Det fargerike fandenskapet virket ikke slik som de hadde håpet, men er i ferd med å bli et problem.

Stort sett er det islam som lager problemene med sine syke krav om alt mulig. Et spørsmål vil jeg ha svar på og det er, Hvorfor kommer disse perverse folkene hit til vårt land når de ikke vil innrette seg etter landets lover og skikker? Er det en utspekulert invasjon for å før eller siden overta styre og stell og da etter sharialovene? I så tilfelle så håper jeg det blir etter min tid. Mens vi holder oss stort sett for oss selv og forsøker å bevare og utvikle et levelig samfunn så kriger muslimene for å legge under seg land etter land og innføre slaveri og terror. Hva slags folk er dette? De har en oppførsel som gjør dem hatet over alt hvor de kommer. Om en ikke har lest koranen så ser vi hvordan dette utvikler seg på verdensbasis og det er betenkelig. Denne filosofien er jo det rene søppel. Ensretting, slaveri, terror, drap, forfølgelse, hat mot alle som ikke er muslimer og en masse annen skitt som følger med. Mens vi forsøker å lage en bedre verden gjør de sitt beste for å ødelegge det som er bygget opp. Det er på tide at vi setter foten ned og sier ifra hvor skapet skal stå her hos oss før det er for sent.

Audun Berg

03.12.2016 kl.08:05

At all religion er søppel er en noe drøy påstend. Jeg kan ikke se at det er så forkastelig å være protestant egentlig. Hva er så galt med de ti bud? Fx du skal ikke slå ihjel. Er ikke det ganske greit? Uansett hvem det er. Du skal ikke stjele? Var det greit? Du skal ikke lyve? Ikke greit det heller? Du skal ikke bryte ekteskapet? Det var helt greit? Du skal respektere og ære dine foreldre? Ikke så enkelt? Elsk til og med dine fiender? Vanskelig? Gjør mot andre det du vil de skal gjøre mot deg? Var det greit? Nei ikke alt er søppel, men tusener av års erfaring og sunn fornuft for å få et godt liv og ta vare på stammen og staten. Sett i forhold til islam så syns jeg dette er positive ting. Som muslim kan du stjele, lyve og drepe så mye du bare vil når det passer deg. Både vantro og muslimer viser det seg. Det der har jeg sannt og si ikke mye sans for. Så hvorfor vi skal innføre dette til Norge skjønner jeg ikke.

Ivar Smith-Nilsen

03.12.2016 kl.09:25

Eg vil ikje tolke tomme kyrkjer som kulturell sjølvforakt. Kristendommen er eit ideologisk eksportartikkel frå Midt-austen som det har tatt oss om lag tusen år å få bukt med og under kontroll. Kristendommen som Islam er fulle av overtru, og ikkje basert på vitskap. Jula hadde vi før kristendomen (ordet jul på norsk er heller ikkje tilknytta kristendommen). At vi etter kvart kan rette ryggen i eit sekulært samfunn er bra. Men du er likevel inne på eit merkeleg fenomen. Som eit tidlegare kolonisert land der makteliten hadde sine ideal frå København, har kanona vore retta innover mot det dei ønska å utrydde som norske tradisjonar. Det er ein tradisjon som har hatt slike utslag som kamp mot folkemusikk (brenning av hardingfeler...), kamp mot nynorsk, forakt for det som er bondsk. Dei som oppfattar seg som den urbane eliten snur ryggen til landsbygda og resten av Noreg og siklar etter å vere ein del av den Europeiske, urbane eliten. Desse haldningane kjem også til syne i EU-debattane vi har hatt. I tillegg til dette historiske - at kanonane har vore retta innover, har vi gjort dei europeiske stormaktenes skuldkjensle etter kolonitida til vår. Eg trur dette danner grunnlaget for ein ukritisk kulturrelativisme med til dels naive idear om kva vi står overfor når det gjeld mellom anna islamismen.

Gardar Kjellson

03.12.2016 kl.09:35

Til dels enig med innlegget, men nå er ikke denne kristendommen vår kultur. Ei heller islam, naturligvis. Vår opprinnelige kultur er rotfestet tilbake til Åsatiden.

Men det blir beleilig nok glemt av nåtidens geistlige når vi skal snakke kultur. Er langt på vei enig med Judas her, religion er søppel. Og argumentet om at de ti bud er fornuftige, faller på steingrunn. De tre første handler om "sjefen sjøl" nr. 6 er jo direkte livsfarlig, og resten er relativt fornuftige, som vi ikke trenger en voksen mann i kjole for å fortelle oss. Og hvem bestemte at Åsatrua er mytologi, mens kristendommen er en akseptert religion? Er det troverdigheten? Brennenende, snakkende busker, snakkende slanger, jomfrufødsler og en zombie som skal redde verden? Er det bedre enn reflekterte guder som higer etter kunnskap og rettferdighet? Bah!

Åse-Kari Kobbersletten

03.12.2016 kl.10:41

Dette var et totalt bomskudd.

Jeg er del av den norske kulturen, og forakter den ikke. Derimot er jeg ikke kristen, og skal ha meg frabedt forventninger om å leve ut spiritualitet i kirken - om den blir populistisk nok. Kirken er ikke min arena, og det forventer jeg respekt for. Ikke stråmenn og idiotiske feilslutninger.

Audun Berg

03.12.2016 kl.11:04

Gardar Kjellson. Det var mye rart for lenge siden, men som Ivar skriver så har vi justert oss til det bedre. Brennende busker og snakkende slanger og jomfufødsler. Tja, nåtildags kan vi jo få til slikt som det der. Inseminering av jomfruer er jo ganske vanlig etterhvert. Er du nå så bombesikker på at det ikke har eksistert avanserte sivilisasjoner i tidligere tider? Og var Muhammed en reflektert gud som lette etter kunnskap og rettferdighet? Ganske langt fra det tror jeg. Med vår teknikk kan vi jo fikse det mest utrolige. Kanskje hadde de noe som vi ikke har funnet opp enda.

Men ingen svarte på det jeg spurte om. Litt pinelig kanskje å innrømme at NAV er en av de viktigste grunnene til å være her. Og den andre er å legge under seg enda et land. Om det står mye rart i gamle skrifter så har jo det sin forklaring. Tenk om du bare tok en mann for 300 år siden og flyttet ham hit og viste ham rundt i en moderne by i dag med all vår teknikk. Han hadde gått helt i spinn sannsynligvis. Tenk på det, fly, tv, mobiltelefoner, skip, biler. Mannen hadde blitt gal. Og tenk om han hadde kommet tilbake til sine egne et eller annet sted og fortalte om hva han hadde sett? Han hadde ganske sikkert blitt drept. En må jo se ting i en viss sammenheng. Jeg tror jeg vil tro at det finnes en Gud et eller annet sted og som er helt utrolig. Hvor gamle han eller vi er har mindre betydning. Hvordan ble alt dette til? Tilfeldig? Ikke godt å si. Men til mer vi får vite til mer fantastisk blir universet og levende liv. Det er da jeg får problemer med islam og alle de her tullete påbudene. De til og med pålegger folk som er på reise å bære visse klesplagg. Nei jeg tror ikke på en sånn sneversynt Gud som det der. Når disse umenneskene opphøyer seg selv til dommere og henretter folk fordi de påstår at de tror eller tenker på noe de ikke liker da har de gått for langt. Syke folk. Det der er kunnskap og rettferdighet påstår de. Ser du i speilet hva du tenker på muligens. Jeg har aldri sett det. Men muslimer gjør det tydeligvis. Og da skal du som regel drepes.

Helge Dahl

03.12.2016 kl.11:11

Bra spurt Mina. Mistenker att Normenn er litt med kirken som de er med politikere. De bytter dem ut av ren kjedsomhet. Ting blir u-kult av ingen annen grunn att de har vert til stede lenge.

EN større inflytelse av islam i dette landet er kanskje medisinen som vil skremme folk til å tenke etter ?

Crissy

03.12.2016 kl.14:05

Noen som har hørt at ved store menneskelige tap, at moskeen er stedet man samles i? Nei, mange som vanligvis ikke oppsøker kirker/bedehus, søker seg til en kirke, da troen på en god Gud er håpet man har. Der tenner man lys og trøster hverandre og det gir et samhold å komme sammen i sorg og glede. Rett og slett få være til uten filter.

Sina Staes Janevska

03.12.2016 kl.16:01

Jeg er så sint at jeg snart spyr! Hvor er nordmenns rettigheter? Ikke får vi si GOD JUL, ikke kan vi feire Luciadagen, den blir nå kalt lysfest isteden. Ikke kan vi gå med nisse luer, ikke kan barna sitte på nissens fang. Ikke kan vi spise marsipangriser? WTF er dette her. Fortell meg hva muslimene må gi avkall på når de kommer til VÅRT LAND? De krever Sharia lover, de krever og krever og krever, gir de noe som helst tilbake? NEI!

03.12.2016 kl.16:02

Du skriver at i samfunnsdebatten er nordmenn lite interessert i sin egen kultur og religion. Dette er et falkst inntrykk. Sannheten er at folk på "grasrota " er sterkt opptatt av sin historie og kultur. Men så lenge

debatten føres av de intellektuelle og politikere befestes dette inntrykket.Politisk korrekthet og faren for å bli stemplet som rasist hindrer en åpen og folkelig debatt.Hadde vi en folkeavstemning omkring disse spørsmålene ville nok mang en beviser bli forbauset.Jo Nesbø har ved en anledning sagt at en kan bli så liberal at man er i ferd med å utslette seg selv.Kan være enig i det,

Lars Væcher

03.12.2016 kl.16:10

En god artikkel med et stort spørsmål, vanskelig å svare kort.

Kort konklusjon: vi må finne tilbake til en balanse mellom styrke og selvkritikk. Vi kan ikke bare være selvkritiske, vi må også stå for noe.

For dere som ønsker dere tilbake til førkristen tid så regner jeg med at dere også foretrekker slaveri, klanskrig, tvangsekteskap, drap av svake barn, voldtekt, flerkoneri osv.

Som for alle folk i verden bortsett fra jødene, så kom kristendommen utenfra. For nordmenn gjelder det samme for mattematikk, vitenskap, jernalderen, mais, potet, TV, internett, bil osv osv. Men dere foretrekker vel å bo som ekte norske huleboere og slå hverandre i hodet med steiner.

For det andre, det er feil å skylde dette ene og alene på venstresida etter krigen.

På 1600-tallet var Bergen en av Europas mest voldelige byer. Selvfølgelig gjorde kristendommen at folk ble mer sivilisert og mindre voldstilbøyelige, men det var først med den moderne statens spede framvekst på 1600-tallet og underkuelsen fra luteranismen og kanskje særlig pietismen, at folk begynte å bli mindre egne til å stå opp for egne krav og kultur. Det er fristende å skylde på danskene men vi ser at det samme gjelder både for dem og for svenskene, så her må vi heller bruke luteranismen og pietismen som forklaringsmodell.

I USA finner vi blant Skandinavisk befolkning kulturtrekket Minnesota Nice (https://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_nice), en passiv-aggresiv væremåte og i overkant selvkritisk holdning.

Denne selvkritiske holdningen er kanskje hovedgrunnen til Skandinavias økonomisk vekst, og gjør at våre firmaer og organisasjoner, helhetlig sett, kan fungere mer rasjonelt enn i mange andre kulturer. Samtidig rensket den nesten helt ut av oss evnen til å kunne reagere med sinne og styrke når vårt eget (kultur, land, rettigheter) blir angrepet.

Med demoniseringen av maskuliniteten mistet vi, i mye større grad enn Sør- og Øst-Europa evnen til å reagere når noen (både internt og eksternt) angriper vårt eget.

Med modernismen og ateismen har man forkastet nesten alt tradisjonelt som gammeldags, bortsett fra noe folkekultur. Man dyrker det hedenske fordi det ikke er kristent osv. Med det anti-vestlige marxistiske selvhatet har vi helt mistet troen på framskritt og nasjon, til forskjell fra f.eks. Kina, Sør-Korea og Japan, som er svært funksjonelle kulturer også, men ikke selvhatende på samme måten.

Samtidig så ser vi at selve det å si at tradisjonen bare er dritt kommer sterkest fra Martin Luther. Hvis han så vesten idag så tror jeg han hadde blitt flau. Vi kritiserer alt og samler oss ikke om noen ting. Det ser vi også i kommentarene her. Nesten alle prøver vi å framheve vårt eget syn på bekostning av de andre.

Hva er så veien videre? En ting er å forstå vi ikke trenger en absolutt perfekt sann tradisjon å forsvare. For eksempel kan vi være stolt av jul selv om den er både kristen og hedensk, ikke er unik (feires også i andre land), ikke er perfekt. Når vi søker det perfekte individualistiske og forkaster det kollektive, så mister vi vår kollektivitet og også vår styrke.

En annen ting er å forstå at vi ikke kan forvente at loven og politikerne skal fikse alt. Når vi ser en situasjon der folk er uærlige, snyter på skatten, trakasserer kvinner på gata, snakker dritt om Norge osv, så må vi reagere. Er det en farlig situasjon så ring politiet før du griper inn. Weakness arouses evil. Nordmenn lukter svakhet. Vi må begynne å stå for ting. Vi må huske ridderprinsippet om at styrke ikke skal misbrukes men heller ikke forkastes. Og dette gjelder særlig vanlig som ikke er vant til sånt. Folk som har et stødig moralsk kompass må også finne fram et stødig mot.

En annen ting er at skyld-pietismen, modernismen og ateismen har gjort oss numne i forhold til ondskap. Vi må lære oss å reagere kraftig på ondskap. Nå så blir fort metaanalysene viktigere enn hovedproblemet. Vi kan ikke hjemme oss i metanalyser og politiske posisjoner og føle oss trygge der. Ondskap må motkjempes hele tida, også i oss selv.

En annen viktig ting er å søke Jesus. 90% av vår kultur, inkludert vitenskap, monogamt ekteskap, menneskeverd, nestekjærlighet, de ti bud, kommer fra kristendommen. Og som ateist, hvis du søker Jesus med et åpent men skeptisk hjerte vil han finne deg. Det skjedde med meg, og det skjedde så kraftig at jeg ikke lenger tviler. Selv om norsk kultur er en hovedårsak til at landet vårt går godt, så er også Norge velsignet på så mange måter som ikke kommer fra vårt eget slit.

Vi har i stor grad unngått krig, vi har naturressurser, få naturlige fiender og et fredelig land. Folkets trofasthet mot Gud i både katolsk, lutersk og pietistisk tid er kanksje en viktig grunn til at det er slik. Vi skal være forsiktige med å kaste ut dette.

Kulturendringer kan gi seg utslag sakte, men gradvis kan ateismen fører oss inn i en barbarisk tid med gladiatorkamper, barneekteskap, flerkoneri, utroskap, post-fødselsabort, slaveri osv.

Janne Teresia Langemyr

03.12.2016 kl.16:12

Veldig godt skrevet, Mina!

Jan

03.12.2016 kl.16:43

"Kanskje er det på tide at nordmenn spør seg hvor denne forakten for sin egen kultur kommer fra?"

Det handler ikke så mye om forakt for egen kultur, men det enkle faktum at en stor andel av nordmenn er så pass opplyste at vi ikke lenger trenger å ty til eventyr for trøst.

Vi bor i et land som blir stadig mer sekulært der religion har stadig mindre plass. Heldigvis.

03.12.2016 kl.16:50

Arven fra embedsmannsstaten kanskje? Nordmenn har aldri vært "fine" nok. Alltid skitne, fattige, ukunnige og dumme bønder. Styrt av noen få som hadde utdannelse fra Danmark. Disse få ble stemmen til alle, og det gikk bra en tid. Men så ble alle sammen like "fine" og finere vil vi bli. Da er det ikke rom for latterlig overtro, seremonier og ritualer. For det vil jo avsløre oss..

Dessuten er nordmenn helt opphengt i "likhet". Alle skal være like. Men det er vi ikke. Ingen av oss. I god kombinasjon med sosial kontroll (å ja, den norske er like sterk som den islamske/muslimske) og konformitet.Vi er er folk fullt av angst.

Jimm

03.12.2016 kl.16:58

Poenget er at folk i Norge lever i 2016, de trenger ikke være fanatiske og be døgnet rundt slik som f.eks muslimene gjør og leve etter en bok som er skrevet av en pedofil for 1500 år siden....velkommen til 2016 MIna.....

Inger

03.12.2016 kl.17:06

Nå har det å oppsøke kirken aldri vært noe alternativ for meg gjennom mitt lange liv, fikk nok av det i barndommen med søndagsskole, skolebesøk, noen dåp, brylluper og begravelser.

Så nei, for mange av oss er ikke dette tradisjon og noe vi ønsker. For mange av oss finner vi vel heller denne roen i naturen, ved å la vinden blåse i håret eller ved å sitte på en kafé og se folk haste forbi.

Men, så absolutt skal vi ta vare på tradisjoner og særpreg og verdsette det. Jeg føler så absolutt våre verdier og tradisjoner ikke blir verdsatt og skubbet i bakgrunnen, det gjør meg både sint, trist og trassig.

Nå er det vel velmenende (merkelig nok) nordmenn som skal gjemme bort alt det typisk norske som juletrær mm, ikke et krav fra de fleste muslimer akkurat dette da. På flerkulturelle arrangementer er alt annet enn det norske representert, hvorfor? Når "typisk norsk" blir brukt som skjellsord føler jeg meg fortapt, jeg er norsk, kanskje til og med typisk norsk, det er helt naturlig for meg, det er min verden, min kultur, min arv.

Men som en sier over her, kirken er ikke mitt sted, jeg føler ikke den er en del av min norskhet.

Frank

03.12.2016 kl.17:35

Jeg vil gi Human-Etisk Forbund en stor skyld i dette. Norge er basert på kristendommen og de 10 Bud. Hvorfor kopierer Human-Etisk Forbund så og si alt fra kristendommen - Hvorfor det ? Hvorfor nei til kristendommen og ja til Human-Etisk Forbund ?

Borgerlig konfirmasjon? Hva er det egentlig de unge skal bekrefte - at de har gått på kurs og fått diplom?

Øyvind

03.12.2016 kl.17:37

Har lagt merke til at det ofte er ateister som påstår at muslimer blir støtt når det kommer til disse problemstillingene omkring religion, om det skal være et kors et sted, et juletre, julegudstjeneste, religion i skolen osv. Det hevdes å gjøres som toleranse overfor muslimer for at de ikke skal bli støtt. Disse kreftene påstår selv å representere diverse minoriteter (som i disse dager dessverre nesten alltid assosieres med muslimer). Dette er generelt feil. Muslimer flest har IKKE noe imot at kristendommen er synlig, og dette tar jeg fra egne erfaringer og debatter.

Jeg synes det er en ærlig debatt om religions rolle i det offentlige/skolen osv er viktig, men det er svært trist at minoriteter blir brukt som et "skjold" i debatten, spesielt i disse tider der vi ser klare gnisninger, og disse debattene er dermed bare med å å bygge opp om disse spenningene. Debatten hadde nok vært der om det var innvandring eller ei.

Skal nevnes at jeg selv er ateist om det har noe å si.

Erik

03.12.2016 kl.17:39

For min del blir det rart å omfavne noe vi ble tvunget gjennom tvang, trussel og sverdsvingning.. Som de fleste religioner ble kristendommen påtvunget nordmenn som det eneste rette og vi ble tvunget til å "tro" at det var det eneste rette (Slik mange andre religioner fortsatt driver med i dag og foreldre som oppdrar barn i sin egne "rette tro"). Nå er vi endelig fri, til å utforske, til å søke kunnskap og lykke og til å tro akkurat det vi ønsker å tro. DERFOR ser jeg ingen grunn til å omfavne en gammel menneskeskapt religion...

Øyvind

03.12.2016 kl.17:41

Vil i tillegg nevne at jeg har i diverse debatter sett noen hevder at muslimsk innvandring til USA er bedre fordi USA, i motsetning til Europa, fortsatt er religiøst. I Europa så er det vel bare 20% som faktisk er kristen.

USA har nok hatt noen mer selektiv innvandring overfor denne gruppen, men hva tenker du om denne påstanden. Har den noe for seg tror du?

Hans

03.12.2016 kl.17:44

Sina Staes Janevska: Tøv. Det hender knapt noen gang at ikke-nordmenn stiller krav på våre tradisjoner, det er langt vanligere at det er nordmenn som av ulike grunner (misforstått PK osv) kommer med ulike forslag og formaninger. De fleste innvandrere og ikke-etniske nordmenn (og svensker) varierer mellom å ikke bry seg overhode til å synes at våre tradisjoner er bra og noe de ønsker å ta del i. Det er altfor vanlig at folk påstår samme som deg men det er rett og slett ikke sant.

knut kristensen

03.12.2016 kl.17:52

- nå.. en sekulær ateist som er spirituell?. Den var ny - jeg har vært ateist i 50 år og har aldri møtt på en slik kombinasjon, selvsagt fordi det ikke finnes, men jeg har møtt mange religiøse som -hevder- at de er ateist og sekulær når forholdene krever det, situasjonsbetinget moral.

"?All religions, all faiths are equal glimpses of the same untruth. They all involve the same surrender of reason, they all involve the same contempt for evidence and they all involve the idea that one must respect someone for saying 'I'll believe anything I'm told'.? - Christopher Hitchens

03.12.2016 kl.17:54

At noen går i kirken og tror på gud og andre klovner som liksom skal ha skapt dette stedet vi bor på, er uforståelig at noen fortsatt tror på slikt. kirker burde helelr vært samlestede der ungdom og voksne kunne gjort på andre ting enn og tilbe noen som ikke finnes...

Siggen

03.12.2016 kl.18:20

Spør hvem som er i posisjon til å sabotere norsk kultur!

Jeg tipper at det enten er forskrudde sosialister eller heller ateister som kaller seg humanetikere. Disse folka har fått altfor mye makt og må innse sin inhabilitet.

BareLurer

03.12.2016 kl.18:25

Mina har (som vanlig) helt rett - noen evner rett og slett ikke se at kristendommen er et kulturbærende element innen vestlig tankegang, og det er ikke uten grunn at det var nettopp innen kristendommen at humanisme og vitenskap vant frem.

Man kan være religiøs eller ikke (jeg er ikke), men det er svært mange nordmenn som er ute etter kristen manns blod - mens de er svært så spake når det kommer til andre religioner.

Det er et enormt selvhat hos enkelte, det er trist å se på. Vesten og Norge er ikke perfekt, ikke på noen som helst måte, men jeg tror ikke noen av dere som er svært så tøffe i tonen mot kristendommen også her inne hadde ønsket at dere selv og deres barn skulle tilbragt tilværelsen i en annen kultur, og spesielt ikke islamsk. Hvorfor? Fordi der er det VIRKELIG lite skille mellom stat og religion.

Tone Hansen

03.12.2016 kl.19:11

Det har ingenting med forakt for egen kultur at kirkene står tomme. Mange nordmenn har aldri vært tiltrukket av det spirituelle, det er mange jordnære mennesker. I tillegg har ikke Den norske kirke klart å henge med utviklingen i samfunnet og er dørgende kjedelig.

Bob

03.12.2016 kl.19:13

Hvis vi ikke tror på noen usynlig mann, er det det samme som at vi "utsletter oss selv"?

De fleste gir i dag blaffen i bibelens dødsstraff for de som ikke feirer påske. Dette er vel et framskritt heller enn selvutslettelse?

Er det ikke bra at vi har sluttet å drepe folk bare fordi de er homoseksuelle?

Jeg er veldig glad for at ingen har valgt å drepe meg fordi jeg noen ganger jobber sju dager per uke. Jeg er veldig glad for at folk gir blaffen i bibelen.

Heldigvis har de aller fleste av oss skjønt at alt av naturvitenskap i bibelen er bare tøv. Jorda er IKKE så flat at man kan se alle kongeriker fra ett høyt fjell.

Bibelen sier at vi ikke kan spise ribbe. Jeg gir blaffen; jeg vil feire Jul med ribbe så mye jeg vil, uavhengig av kristen overtro.

Jul ble feiret lenge før kristendommen rammet Norge. Jeg vil holde fast ved det opprinnelige ved julen: Vi feirer at dagene begynner å bli lengre igjen.

Scott Johansen

03.12.2016 kl.19:15

Det kalles propaganda(eller indoktrinering om du vil) hvor elitepolitikere etter beste evne ensretter det norske folk til å tro at multikultur er av det gode og at nasjonalisme(det å hegne om egen kultur og folk) er en uting. En multikultur som den politiske og økonomiske elite tjener på...men som utarmer landets egen befolkning...

Hans

03.12.2016 kl.19:28

Scott: Hva tjener "eliten" generelt på dette?

Ser ikke noe poeng i å se etter konspirasjoner. Det er massevis av dårlig dømmekraft, absolutt, men å tro at det er så mange innen "eliten" som tjener spesielt på dette er bare naivt. Javisst finns det de som gjør det men neppe noe større andel enn de som ikke regnes som en del av eliten.

Gunnar Berg

03.12.2016 kl.20:05

Hill Odin.

Knut

03.12.2016 kl.20:08

Dersom en følger med i samfunnsdebatten, ser en tydelig hvordan det fundamentalistiske Human Etisk Forbund fører an i hatsfanen mot kristendommen og alt den står for. Så ikke legg skylda på muslimene.

Sajber

03.12.2016 kl.20:15

Forbauser meg at du ikke har lagt merke til hvordan nordmenn hele tiden skal pålegges å dårlig samvittighet.

...i et land som kåret et skjellsord(naver) til årets ord?

...i et land hvor mobbing ligger i ryggmargen?

Janteloven $1

Du skal ikke tro du er noe.

PS.

En av våre største norske suksesser bærer tittelen: "SKAM"

Derfor finnes det offentlige ansatte som er livredde for å støte noen( better safe than sorry).

Derfor nektes skolebarn å tegne muhammed.

Derfor blir dans rundt et tre, et religiøst spørsmål av frykt for å støte noen.

Det var også påfallende nok nordmenn av det urnorske slaget som lot seg støte av Sylvi....gang på gang på gang....på innvandrernes vegne.

Nordmenn elsker å la seg støte på andres vegne. det være seg Ingebrigt Steen Jensen eller hvilken som helst sosialist/kommunist)

Mulig mange tror det gir et slags moralsk overtak?

Det handler med andre ord om den norske arvesynden( skam ) og frykten for å støte noen og på den måten havne i kikkertsiktet til det nådeløse Hylekoret. Også kjent som eliten. Den moralske eliten

Ronny-Harry

03.12.2016 kl.20:46

For det første så er jeg, og stort sett alle jeg kjenner glad i vår egen kultur, og hva vi har fått til ellers, som velferddstaten. For det andre så er jeg drit lei allt Islam mølet ,som ditt, som tyter fram i alle kanaler.. Det er Jul, kan jeg slippe liksom..

Cecilie_M

03.12.2016 kl.21:23

Ja hva skal en si Mina! Viktige poenger du tar opp. Men jeg tror kanskje ikke du i folkedypet vill finne så mye forakt av norsk kultur, selv om det ofte kan oppleves sånn. Grunnen til det er nok at det er et midretall, politiske sosalister og den røde pressen i Norge som feilaktig etter min mening gir uttrykk for at de snakker på vegne av hele det norske folk noe som de jo i realiteten selvfølgelig ikke gjør. Men disse er jo i posisjoner som gjør at de lettere blir hørt og lest (les presse) en folk flest, ergo kan man bli villedet til og tro at folket står bak deres syn. Så har du dette med deres politiske korrekthet da, de opplever seg selv som opphøyet over oss vanlige med det at de skal tolerere de inntollerante så inderlig vell og de innprenter det norske folk gang på gang at "det finnes ikke noe norsk kultur derfor er det heller ingen ting som kan gå tapt i så måte.

Vi vet vel alle at avstand mellom presse/politikere og folket bare øker, og at populisme (fra latin populus, "folk") er blitt en veldig negativ beskrivelse av politikere og partier. Det sier vel ganske mye når populisme er en betegnelse på en ideologi, strategi eller kommunikasjonsform som appellerer til "folket" hvor galt kan det være!! Men det forklarer vel hvorfor politiker forakten i europa og Norge er kraftig økende. Det nye nå er politikerens forakt for folket (politikerenes forrakt for populisme). Folket er bare for eliten et nødvendig onde for at de (politikerene) skal komme i posisjon,

Morten Hallangen

03.12.2016 kl.21:50

Jeg har ikke forakt for Norsk kultur. Å ivret Norske tradisjoner har blitt svært viktig, nå som vi skal Være multikulturelle. Et ord jeg ikke liker. Norge for Norske tradisjoner, mener nå jeg. Vil jeg oppleve andre kulturer, vil jeg dra utenlands, ikke besøke naboen. Norske tradisjoner når det gjelder kirken, er søndager. De andre dagene jobber vi nemlig!!

Steffan

03.12.2016 kl.23:28

Viser kun at folk er lei av å tro på tullball. Dem som har lyst til det får gjøre det for seg selv eller i lag med andre som føler det samme. Hvorfor skal et helt land tvinges til å velge mellom religioner når man ikke vil være religiøs.

Det er så mye mer spennende å se på verden og dens uendelige skjønnhet og faktisk skjønne hvorfor ting er som de er, og ikke minst, være tilfreds med det.

Tor

03.12.2016 kl.23:32

Kirken har kansje modernisert seg i nyere tid, Men det har jo ikke vært av eget ønske men heller som ett resultat av massivt press utenifra som har tvunget kirken til og moderere seg og slutte med den intolerante hat retorikken de har pleiet i to tusen år.

Hadde nok vært bedre om kirken genuint ønsket og forbedre seg selv og gjorde så ved eget initiativ, Men istedet måtte det ett massivt press til utenifra, Men reformasjonene innen kirken møtte sterk motstand innenifra blant annet med henhold til kvinnelige og/eller homofile prester.

kristendommen måtte jo nærmest tvinges til og forandre seg, og da virker det ikke særlig genuint men mere som ett stunt for og få opp populariteten.

Men det skal bare en ny karismatisk leder til med nye ideer som ifølge han selv snakker direkte til gud så følger alle sauene etter og da har du det gående igjen. Religion har jo ingen rom for fritenking, egne meninger, tanker og tolkninger noe som gjør det så farlig.

Jon

03.12.2016 kl.23:39

Det du skriver er delvis rett. Nordmenn forakter ikke sin egen kultur, de er bare blitt likgyldige og lar de som har en agenda om kramaktig inkludering og misforstatt toleranse tatt førersetet i samfunnsutviklingen. Hvorfor, jo nordmenn gidder ikke lenger, de er blitt late overforet av velstand og latt seg manipulere av en mediaindustri som utrolig nok har klart å hjernevaske folk til en ikke tenkende grå masse. For oss er et skirenn viktigere enn et statsbudsjett.

Steffen

03.12.2016 kl.23:45

Kristendommen er vel ikke akkurat en spesielt norsk tradisjon, mange kan si "Det er bare tull hva man trodde på den gangen!" og ja kanskje det var det, men nå er vel ikke noen annen religion noe mer holdbart.

Sannheten er at kristendommen kom snikende, helt til den var utbredt nok til å ble tvunget på folk, nektet du risikerte man tortur og henrettelse. Kristene ville behandles spesielt og krevde mer enn det som var normalt.. Minner egentlig om en annen reiligion som er på vei hit.

B.svendsen

03.12.2016 kl.23:45

Nei vi er ikke som muslimene at vi må be 7-8ganger om dagen.,da hadde vi ikke rukket å gå på jobb også har vi ingen forståelse for at folk trenger be om tilgivelse så ofte.

Vår kirke er til høytider jul og påske ,dåp, konfrimasjon,bryllup og begravelser.

Det betyr at en vanlig nordmann ikke er i kirken så ofte .

Trine

03.12.2016 kl.23:53

Flott resonnert som alltid fra deg Mina. Må bare få lov å dele denne? Det er en fornøyelse å følge deg. Tusen takk.

Ketil

03.12.2016 kl.23:56

Dette er tøv og billige poenger Mina.

Det Norske folk elsker og omfavner sin kultur. Det kommer frem i all tydelighet i køene mot fjellet hver vinterhelg, og på alle svabergene sommeren i gjennom.

Vi er ikke et veldig religiøst folk, og det har vi aldri heller vært. Kirken er ikke endel av vår kultur, selv om kristendommen prøver å være det. Vi har våre kirker, men det er småting i forhold til hvilket fotfeste kriken har i andre deler av Europa.

Vi er et fredelig folk, fred er vår kultur. Vi har vært vikinger og vi har deltatt i kriger, men stort sett har vi dyrket mark, jaktet og forsørget de rundt oss. Fred er fremdeles i vårt blod når vi hjelper de i nød, når vi sender folk ut i diplomati, når vi søker samarbeid og forsoning.

Det nøres dog oppunder et hat i Norge nå. Et ubegrunnet hat mot det som er fremmed. Innvandrerne som en gruppe har ingen store krav om endring av den norske kulturen, nordmenn har heller ikke det. Dette er et hat som bygges opp av ytre høyre fløy, et hat som er selvforsterkende.

AndersInge

04.12.2016 kl.00:01

Du treffer midt på spikeren Mina!

"Samme mennesker som forsvarer ekstreme religiøse og kulturelle fenomener blant oss innvandrere, barnehijab og niqab for å nevne noe, tåler ofte ikke et fnugg av sin egen kultur."

Stang

04.12.2016 kl.00:06

Dette er ikke ekslusivt for Norge. Det skjer med hvite mennesker i alle vestlige land. Selvforakt og skyldfølelse har blitt banket inn i den hvite befolkningen siden krigens dager, en effekt som bare har blitt forsterket etter at amerikansk media ble allemannseie.

Jeg tror ikke alle de velmenende politikerne og akademikerne på venstresiden helt forstår hva de gjør, når de snakker om rasisme, kjønnsdiskriminering og multikulturalisme. De tror de snakker om aksept og likeverd. De tror de prøver å lære befolkningen opp til ikke å gjenta fortidens feilgrep. Men det som egentlig skjer er at hvite mennesker begynner å forakte seg selv. Når man gjennom hele oppveksten og via media blir fortalt hvor grusomme hvite, kristne mennesker har vært gjennom historien, sitter mange lett påvirkelige mennesker igjen med kollektiv skyldfølelse og selvforakt. Dette ser man spesielt godt i USA, hvor forakten for hvite mennesker har tatt fullstendig av.

Nilgau

04.12.2016 kl.00:06

Jeg blir så forbanna over at jeg ikke kan få et riktig smørbrød på kafé 'n lenger. Bare noen sørgelige baguetter som en med dårlige tenner ikke har mulighet å spise. Vår værdagsmat er kastet på skraphaugen til fordel for baguetter, taco og Gud vet vel neppe hva alt sølet heter.

Dessuten så er vi ved å bli helt hysteriske her i landet.

Ikke kan vi gå rundt juletreet.

Ikke kan barna sitte på fanget til julenissen. Det kan jo være en seksualforbryter som vandrer rundt på kjøpesenteret.

Hysteriet brer bare om seg. Man vet ikke hva det neste blir.

Anonym

04.12.2016 kl.00:08

Vi må lære oss å være stolte av vår kultur og våre verdier. Kultur skaper fellesskap og samhold. Vi må ta vare på det vi er stolte av.

Men vi må selvfølgelig respektere andre kulturer. Men vi kan ikke slutte med å gå rundt juletreet eller slutte å feire Lucia for det. Dem som kommer hit må også respektere oss, på lik linje att vi må respektere dem.

Jonny Kristiansen

04.12.2016 kl.00:10

"En kultur kan ikke ta vare på seg selv og overleve om den tæres ned og oppløses av sine egne fra innsiden".

Tja, en kultur er heller ikke noe permanent, men et begrep under stadig endring og sånn har et alltid vært.

Og en kultur, har ALDRI vært i stand til "å ta vare på seg selv" da begrepet kultur alltid styres av menneskenes utvikling.

Jørn

04.12.2016 kl.00:12

Kirken er ikke kristen. De har en Jesu-tro som er så utvannet, at selv ateister spør seg hva som skjer. Saltet har mistet kraft og er smittet av jorden. Derfor er det kirken og dagens «kristendom» ødelagt seg selv. Hver den som leser bibelen uten å tolke den som prester, prelater og biskopper gjør, vil se det. De kan ikke hjelpe et eneste menneske ut av deres ulykke, synden

Reidun

04.12.2016 kl.00:16

Du tar opp viktige tema Mina. Vi har ikke forakt for egen kultur, men har fått Islam tredd nedover nakken så det holder i bøtter og spann. Alle politiske korrekte skal " knele for muslimer " i Norge. Dersom det ikke passer seg for en muslim å arbeide i henhold til sin religiøse overbevisning hagler NAV-pengene inn. Nordmenn går på " tå hev " for ikke å støte en muslim.

Norge har ennå ikke fått smaken av hva andre land har fått....vi ligger bare få år på etterslep.

Det mange snakker om er en berikelse, er ingen berikelse.

Noen klarer å integrere seg og kaste hijaben. De fleste ikke. De integrerer seg i det som snart er ghettoer i Oslo og da er vi ikke langt fra svenske tilstander i Norge.

Det er ufattelig at uintegrerbare muslimer i det hele tatt kommer til Norge. Det eneste de er ute etter er penger fra NAV.

De som virkelig trenger hjelp oppfører seg ikke som pøbler og snyltere i Norge.

Fortsetter galskapen som dette i Norge har vi et Sharia-samfunn om 10 år.

Vi er på god vei dit. Setter ikke Norge ned foten nå, er det for sent om 10 år.

Til muslimer som leser dette og hater Norge og den vestlige livsstil : Finn dere et annet land å leve i før dere med god hjelp av amøber i det politiske system tar over hele Norge.

Norge er dumme nok til dette. Det er først når vi har fått de første no-go-sonene i Norge at de samme menneskene som tillot galskapen forstår.

Til alle muslimer som er en del av det norske samfunn.....min kommentar angår ikke dere :-)

Han du

04.12.2016 kl.00:21

Bra observert, og når jeg reiste i østen så gikk det opp for meg at 9 av 10 av de som prøvde å innbille seg selv at de var Buddister ikke visste hvor Budda opprinnelig kom ifra. Jeg har besøkt hundre og kanskje 1000 vis av kirker og templer, og man skal ikke undervurdere kraften som finnes på såkalte hellige plasser. Som med deg, så fascinerer det meg å gå rundt i gamle kirker og templer, hvor veggene inneholder hundrevis av år med bønn - energien er til å ta å føle på.

Dessverre har vi kommet dithen at vi helst skal være som nøytraliserte roboter i dagens samfunn, hvor vi tilber ting som ikke har sjel. Man bør ikke overse at disse plassene kan være et godt verktøy for mennesker i sorg, som har behov for å kempe seg igjennom tøffe perioder i livet og for å berike det åndelige. Det er synd at lærerne i den norske skolen er ukompetente i forhold til dette emnet, og i mangel på kunnskap fjerner seg fra det.

Jeg håper at trenden endrer seg og at nordmenn, til tross for at de kan være uenig om hvordan ting er - respekterer at det finnes mennesker som ønsker å opprettholde kulturen som den norske kirke bærer med seg.

"I would like 2016 to be the year when people remembered that science is a method of investigation,and NOT a belief system" - John Cleese

Og det samme gjelder om det åndelige.

Oscar

04.12.2016 kl.00:34

Norge er et av verdens minst religiøse land.

Dette er det sikkert mange grunner til, men en av grunnene til at religion blir avkledd og avfeid er nivå på utdannelse i landet.

Religioner har best kår når folk virkelig har behov for noe å tro på for å holde ut hverdagen.

Vår er generelt veldig bra.

Skolegudstjeneste er jo også en årviss diskusjon. Hadde det vært vanlig for skoleklasser å dra rundt på alle de store religioners messer, så er jeg happy, det er utdannelse til dannelse. Så lenge det bare er kristen gudstjeneste er det forskjellsbehandling og forkynnelse. Da kan de bruke tiden på noe mer fornuftig!

Faisal

04.12.2016 kl.00:35

Hei! Jeg er muslim og har ikke noe imot juletreet og julepynt. Det er bare tull at muslimer misliker å gå rundt juletreet. Jeg har selv gått rundt juletreet da jeg var liten og trodde på julenissen. Det var bare koselig! Hele juleopplegget er en gledelig tradisjon og må ikke forsvinne! Det er synd at det diktes opp falske fakta om muslimer. Vi bor i et Kristent land. En må ha respekt for tradisjoner og kulturen i det landet man bor i. Det er nettopp det Islam lærer oss.

Stang

04.12.2016 kl.00:41

Det er morsomt å lese gjennom kommentarene. Her finner vi mange ateister som snakker med pur forakt om kristendommen, uten å innse at de nettopp er en av gruppene some viser selvforakt.

Jeg er selv ateist, og i min ungdom var jeg sterkt kritisk til kristendommen. Etterhvert som jeg har blitt eldre, har jeg innsett at selv om jeg ikke er kristen, så er kristendommen en del av vår kulturarv, or har formet det norske folk gjennom tusen år. Jeg er faktisk svært glad i mange av tradisjonene som har røtter i kristendommen.

Det mange av disse reaksjonere ateistene ikke forstår, er at man kan ha respekt for sin kultur og historie, inklusivt kristendommen, uten at man støtter alt de har stått for. Det handler ikke bare om overtro, fordømmelse og brennende busker. Kirken har vært et kulturelt og sosialt samlingspunkt som i stor grad har formet vår moral, vår kultur og vårt lovverk.

Ole

04.12.2016 kl.00:47

Det er fantastisk å lese at nordmenn ikke går like mye i kirken som tidligere. Å se tomme kirker gjør meg glad. Det tyder på et opplyst samfunn. Jeg siterer Dag Sørås: - Religion er den eneste mentale sykdommen det er sosialt akseptert å ha

b.svendsen

04.12.2016 kl.00:52

Reidun skriver det 85 % av det norske folk mener og trøste og bære om denne berikelsen fortsetter slik at nordmennene våkner og finner ut at dette ikke går lengre.

Da kommer det til konflikter ( da dukker det opp mange Breiviker)og resultatet blir som på Balkan.

DET HAR ALDRI GÅTT BRA Å BLANDE MUSLIMER OG KRISTNE. OM NOEN KAN LEGGE FREM BEVIS FOR DET MOTSATTE ;KOM MED DET HER PÅ KOMMENTARFELTET.

johnny

04.12.2016 kl.00:57

Vi har vel begynt og skjønne at religion er noe forbanna VÅS! Jeg har i hvert fall skjønt det i 20 år nå... På tide at resten også VÅKNER

Trond

04.12.2016 kl.01:53

Det er fordi ytterste venstre har overtatt og fått definisjonsautoritet flere viktige institusjonene i samfunnet. Spesielt da utdannelseinstitusjonene og til en litt mindre grad mediene (igjennom journalistene).

Dette fikk de etter 68er oppgjøret. Da slo pendelen den andre veien, og som alltid i historien så går alltid pendelen litt for langt i den andre retningen og det kommer en ny motbølge.

Nå har storsamfunnet gjennomskuet dette og pendelen er på vei tilbake.

lucifer

04.12.2016 kl.01:53

Kristendommen har like lite å gjøre i norge som islam.. Begge disse idiotiske ideologiene hører hjemme i midt østen. ikke i norge

Bobob

04.12.2016 kl.01:59

Julen er ikke kristen skikk. Den ble rappa av kristendommen siden folk ikke sluttet å feire at sola snur. Så jul kan sannelig alle feire, religiøs eller ei. Unntatt Jehovas Vitner, for de feirer ikke syndige, "hedenske" skikker som jul og påske.

Verste knefallet for andres kultur i norsk grunnskole var da læreren bad elevene om ikke å snakke til de nye, tildekkede hijabkledte somaliske jentene som var begynt på ungdomsskolen...fordi " jentene ikke likte det". Vedder på vedkommende lærer stemmer SV...og har misforstått fullstendig hva integrering er. Burde vært sparket fra jobben.

Ronny-Harry

04.12.2016 kl.02:05

God natta til alle her, som ikke forstår noe i nattan.

Kjella

04.12.2016 kl.02:18

At det moderne Norge har både ytre og indre fiender betyr ikke at vi må slå oss sammen med den indre fienden for å bekjempe den ytre. At du som kvinne får lov til å snakke fritt og ikke et vesen som er underdanig eller underordnet mannen kommer ikke fra kristendommen. Den har vært en av de sterkeste motstanderne av likestilling og de siste til å akseptere kvinner som likeverdige prester og biskoper. Vi ønsker oss ikke tilbake til middelalderen, verken den kristne eller den muslimske. Skal vi forherlige den tiden da du ville blitt bedt om å pelle deg hjem til kjøkkenbenken og produsere unger, fordi det er alt du duger til? Nei. Tusen ganger nei.

Du har rett, vi har knust kirkens makt. Kirken er i dag en rævdilter etter samfunnet, når vi synes homoer burde få leve ut sin kjærlighet og være i fred så kommer kirken etter på tross av at det er i strid med all etablert lære. I dag er den en sånn litt ufarlig overtro så lenge du ikke prøver å prakke den på andre eller prøve å styre samfunnet etter den. Faktisk har vi måttet innføre begrepet "personlig kristen" for å si hvem som faktisk tror litt og ikke. Vi ønsker ikke å gi tilbake kirken makt. Selv ikke når vi gjerne skulle hatt allierte i kampen mot en ny og enda verre religion som i enda større grad kontrollerer sine troende.

Kanskje burde vi gjøre det, som å svi av en branngate eller operere ut friskt vev rundt en svulst fordi det å gjøre litt skade er nødvendig for å redde resten. Å bare kjøre på at her er det kristen tro og juleøl og juleribbe til julefeiringa som gjelder, føkk din muslimske tro vi skal feire jesusbarnet. Det er kanskje mer passivt å si her ønsker vi ingen tro og ingen religiøse serimonier av noe slag. Men tro meg, det er dit nordmenn flest vil, du kan stappe id og ramadan og hele pakka opp der sola aldri skinner sammen med jul og påske. Eller altså vi kan godt ta fri og feriring, men for de fleste har det lite og ingenting med religion å gjøre. De fleste i statskirka tror ikke på gud, det sier jo sitt...

Knut Olsen

04.12.2016 kl.02:59

Kristendommen er ikke vår kultur.

Den ble tvunget på oss med sverd og hoderulling rundt år 1000.

Flott å se at kirkene står tomme.

hans

04.12.2016 kl.03:30

Juletre har ingen ting med kristendommen å gjøre. rart det der

Frode Halberton

04.12.2016 kl.04:05

Det påstås at det er gode nordmenn som lar seg støte på vegne av muhammedanerene.

Etter karikaturtegningene ble publiserte og den fjollete filmen innocence of muslims kom ut, så var det store skarer av arabere og nordafrikanere ute i gatene. Disse var svært støtt og krenket. Det stod side opp og side ned om imamer og amdre tøysete islamske lærde som jammen hadde et og annet å si om at ytringsfriheten ble brukt.

Stemningen var ved et par tilfeller svært lite gemyttlig.

kyrre fjeldvik

04.12.2016 kl.04:09

Trist at det ikke er muligheter til å like/mislike kommentarer under dine bloggposter, samt diskutere den enkelte kommentar. Det blir liksom litt "rope ut i skogen", en aksjon som ikke får reaksjoner.

Slik jeg ser det burde det være et tankekors for mange i Norge at det offisielt skal gjøres nesten knefall for en helt fremmed religion med alle dens videreverdigheter, mens man skal radere ut vår egen religion, og kultur/tradisjoner knyttet til den gjennom århundreder. På svært kort tid endres Norge fra å være et ganske homogent samfunn, et samfunn hvor innbyggerne er svært like når det kommer til kultur og etnisitet.

Dersom man ikke kan respektere den religion/kultur/tradisjon vi selv har vokst opp med, fordi "religion er noe tull", hvorfor skal vi da respektere en fremmed religion som brer seg over stadig større deler av verden? Ligger svaret i at den tydeligste delen av våre politikere, de støyende på venstresiden, vil at slik skal det være? "Det multikurelle fellesskap", må vite..., selv om det i realiteten ikke er så veldig multi, de fleste som kommer til vårt land langveisfra er vel egentlig ganske like i kultur/tradisjon/kultur. Er det ikke slik vi ser det også i våre naboland? Velkommen moskeer, hijab, niqab, bønnetimer, bønnerop (og kvinneundertrykking) , men FUCK de kristne, for religion er bare gammel overtro...?

04.12.2016 kl.04:12

En stor del klarer seg vell bare uten religion. Jeg personlig ble ganske lei etterhvert av å gjøre det samme hvert år når jeg var liten, gå på julegudstjenester og påskegudstjenester foreksempel. Det var koselig i blant, men var for det meste lei av det samme gamle. Kunne jeg ha valgt den gang hadde jeg nok heller velgt ett klasserom hvis jeg var lei. Nordmenn har ikke alltid vert kristne som noen påpeker her i kommentarfeltet. Mange lever omtrent som ateister og er ikke særlig religiøse selv om de identifiserer seg som kristen, vi har til tross for det fortsatt religiøse tradisjoner. Men det finnes over 5 millioner forskjellige folk i norge og alle er forskjellige. Finnes jo også noen som ber hver dag og synger for maten og sånn sefølgelig. Jeg synes det burde være frivillig å gå på julegudstjeneste i skolen. Jeg respekterer de som vil gå, og de som vil holde tradisjonen fordetom selfølgelig.

Antisosialist

04.12.2016 kl.04:35

Det finnes en enkel forklaring Mina, det er ikke en dyptliggende, underfundig eller mystisk årsak til at nordmenn latterliggjør og ignorerer sin egen religion. Forklaringen er som følger:

Vi har en MEGET STERK venstreside (les sosialister) i Norge, som kontrollerer og har infiltrert ALLE nivå i byråkrati, kulturinstitusjoner, idrett, kirker, skoler, menigheter - OG ikke minst - media. Disse har i mange tiår klart å forsøple samfunnet med sine sure, kyniske og manipulerende ideologi. De HATER kristendommen og alt som har med kirke å gjøre. De lærte dette av Sovjet-kommunistene, som drev systematisk forfølging og drap på kristne i Sovjet. Norske kommunister adopterte dette, og det er innbakt i den norske sosialistiske ånden å motarbeide kirken.

Det er spesielt i media at gammelkommunistene har stor makt, og de utøver den KONTINUERLIG, spesielt i NRK og TV2. Media lager nyheter og underholdningsprogrammer, TV-serier, filmer osv osv, som er fullspekket med hat til kirken, latterliggjøring av oss selv og alt som har med prester, menigheter, kaller kristne for "mørkemenn" osv. Over mange tiår så gjør dette noe med oss selv, vi blir vant til at vår religion er negativt ladet, det er litt - latterlig. Dette igjen, medfører at vi vegrer oss for å kalle oss selv for kristne, det er liksom litt flaut. Selv om vi er døpt og konfirmert, og derfor pr. def. kristne, så sier vi at vi IKKE er kristne. Vi tror at det er bare de som "tror på gud" som er kristne. Vi kaller de for "personlig kristne".

Vi tør altså ikke kalle oss selv for kristne FORDI vi er opplært av sosialister til at vår religion er negativt og latterlig, og derfor tar vi avstand fra den og later som vi "ikke er kristne".

Konsekvensen av dette igjen, er at det blir et slags vakuum av religion, som veldig lett fylles opp av en religion som er sterkere og mer aktiv/agressiv. Sosialister liker islam bedre fordi islam også er "anti-kristen". De har altså fått en aliert mot oss kristne, og dette gir seg også utslag i at media blir mer positiv til muslimsk innvandring. Det blir som en spiral hvor motstanden mot kristne og aksepten for islam øker jo større motsetningene blir.

Dette er noe som er kommet helt ut av kontroll i Norge, det er vaskelig å reversere, fordi det har grodd seg fast i den norske "sosialdemokratiske" skjelen.

Med andre ord: Norge er ødelagt ifht den kristne tro, takket være sosialister.

Robert

04.12.2016 kl.04:53

- La meg si det slik, Jesus eksisterer ikke. -Dere er totalt retarderte oppe i huet. Tro på et håp/tro på en som kke eksisterer forblir vanskelig. Hvem er GUD? En skapning av skapelsen som mange tror på? Når en tenker seg om så er det mye å tenke på i disse dager, så drit og dra alle såkalte kristne. - Er det noen som er kristen så er det meg, og jeg undertrykker ingen, takk!

Audun Berg

04.12.2016 kl.05:04

Jeg må innrømme at jeg blir både trist og forundret når jeg ser mange av disse kommentarene. Mange historieløse og andre fornekter fakta. At det er så ille å feire jul kan jeg ikke helt forstå. Men slik som det har blitt så er det jo lite igjen av det opprinnelige. Vi har kommet opp i et overforbruk og en pengegalopp som mange begynner å stille spørsmål ved. Vi har mistet mye av det grunnleggende i vår kultur og tro og kommet dit hen som det advares mot i skriften. Du skal ikke ha andre guder enn meg. Vi har vendt oss mot guden mammon slik som det står beskrevet i de gamle testamentene. Om det er vist eller galt er ikke godt å si, men slik som dette utvikler seg så har økonomene fått problemer både i øst og vest med sine teorier. Vår eksistens begynner å bli truet. Svindel og bedrag er systematisert og for mange får problemer i hverdagen. Gamle sannheter kommer frem igjen og viser sin holdbarhet. Det spiller ingen rolle om det ligger noen lik her og der bare vi tjener penger. Ikke noe særlig tiltalende. Men slik er det.

Om det var så ille at kristendommen ble påtvunget oss kan en jo diskutere, men uten en viss tro på et eller annet blir det noen blanke felt på disken vil jeg tro. En kan jo tro på julenissen om ikke annet. En snill gammel vis mann som kommer med gaver. Men det som er glemt er at den største gaven var visdom og prinsipper fra utallige generasjoner som vi skulle få for at vi skulle ha et godt liv og overleve i en vanskelig verden. Nazismen var ikke noen brukbar vei, ikke kommunismen heller slik som den ble praksisert, katolikkene har vel kommet til erkjennelse at Luther hadde rett. Det er stadig nye lik som ramler ut av skapene hos katolikkene. Men endelig har de fått en pave som tilsynelatende tar sin tro alvorlig. Det kan se ut som at der har foregått litt vel mye fanteri på toppen hos katolikkene. De har virkelig mye å rydde opp i. Stort sett så har jeg inntrykk av at den vanlige mann har sin enkle tro, men om de ikke er tvunget til det fra kirken så gir de en god dag de også. Spesielt når de ser hva som foregår blandt prester og andre geistlige. De har tydeligvis andre guder enn meg.

Jeg kan ikke se at det skal være så forkastelig at vi kanskje enda har en kultur som setter pris på ærlighet, respekt for andre mennesker, samler oss for å ivareta vårt land til felles beste og holder fred med hverandre. I tillegg så utvikler vi teknologi og produkter som kommer oss alle tilgode. Det er også kultur. Men jeg har inntrykk av at datamengden skolen skal overlevere til de unge er så enorm at de orker bare ikke å ta imot alt. Da er det mye mer gøy å få et kick av å vise utstyret sitt på nett. Det er ikke så mye kultur etter min mening. Men til mer hysteri om kropp og sex til mer interesse blir det for å finne ut hva det er som er så farlig med det der. Kanskje en sunn enkel medesinsk opplysning ville hjulpet bedre enn forbud og fy-fy.

Jeg tror Lily er inne på ganske vesentlige ting. Vi bør ta vare på vår kultur, eller det som er tilbake etter at Disney har forsynt seg. Men at vår kultur blir til fråtsing, overdreven drikking, utagerende oppførsel og det som følger med slikt er ikke kultur etter min mening. Men at vi går rundt juletreet som en symbolsk handling kan jeg ikke se er så galt. Det er jo noe tilsvarende som når muslimene kaster stein på djævelen i Mekka. De må bare tro at det hjelper for et eller annet.

Audun Berg

04.12.2016 kl.07:18

Antisosialist. Du har antagelig helt rett. Det har utviklet seg slik som du beskriver. Det er mange i den sosialistiske og kommunistiske leir som er skyld i undergravingen av vår kultur her i landet. Men religionen overkjørte kommunismen i østeuropa. At skiftet foregikk på fredelig vis kan vi antagelig takke den polske paven og Gorbasjov for. Merkelig nok så er det oppblomstring av religionen i øst.

Seriøst...

04.12.2016 kl.07:27

Nok en gang Mina er du ute med mildt sagt søkte, og lite treffende konklusjoner. at du sammenligner tomme kirker med forakt for egen kultur blir bare total skivebom.

For det første... 99 utav 100 som "hater" muslimer blant etniske nordmenn idag, går ikke i kirken EN eneste gang i løpet av året.. det er ikke en kultur blant Ola og Kari å faktisk gå i kirken hele tiden, eller titt og ofte for den saks skyld.

For det andre... du sammenligner kristendommen med Islam, og det er jo din største feil her.. mens kristendommen er en tillegnet lære der utøverne har en teoretisk tro, har muslimer en praktiserende tro som går gjennom liv og lære. man kan f.eks ikke "velge" å være "personlig muslim" på samme måte som man er personlig kristen, ergo blir dine sammenligninger også her, feil.

for det tredje... det skulle være morsomt å se deg SVARE bare en eneste gang på om du er enig i det som enkelte sier om den rektoren, nemlig at mannen er en landssviker og en forræder mot sitt folk... på sett og vis må du jo være enig i det... hvorfor skulle du ellers bruke så sterke ord som å "hate ens egen kulturelle arv"?

så kan vi jo konkludere litt... hvor tar du det fra at man hater sin egen kulturelle arv bare fordi at man velger å respektere andres? dette er jo fra din side en søkt konklusjon der du hopper milevis over mange logiske konklusjoner, og drar rett over til ditt eget hat, som er tydelig. kan man ikke BÅDE respektere muslimer, og gå rundt juletreet? grunnen til at du ikke ser at folk er mer enn kapabel til å gjøre begge 2, er fordi at du projiserer ditt eget hat for din egen fortidige kultur, over på andre, og for at du lever av å provosere via dine blogginnlegg, for når tok vel du noen gang å poengterte at det enormt store flertallet klarer utmerket godt å respektere andre mennesker samtidig som man beholder sine egne verdier.

Du svarer aldri på din egen blogg, og det er mer enn litt forståelig... argumentasjonen din blir hver gang plukket i fillebiter av mange, og det er feigt av deg å da fortsette å male på det samme om og om igjen som ikke har en kjerne av sannhet engang.. det blir FEIGT av deg å ikke innrømme at den som faktisk har et selvhat her... det er du selv. du er ganske enkelt ikke modig nok til å se deg selv i speilet.

Jan Akkermann

04.12.2016 kl.07:33

Som mange her har påpekt, men det kan påpekes med medmenneskelig respekt, så er ikke kristendommen norsk på noen måte. Vi har laget en vest-europeisk vri på den slik at den kan svelges, men den har alltid stått i veien for folk. Religioner gjør ikke annet enn å påpeke straff og konsekvenser av åndelig karakter dersom vi ikke hengir oss til den rette guden.

Tar man bort tanken om helvetet eller himmelens rike, så får man faktisk et bedre liv. Tanken om at eksistensen er begrenset til dette livet gjør at vi må leve riktigere den tiden vi har. Da hjelper man plutselig andre fordi det ligger i oss å gjøre det. Å hjelpe for å være god nok for en gud, det er en egoistisk tanke.

Tomme kirker er en god ting. Folk er mer utdannet, mer reflekterte og tanken om død uten evig liv er befriende.

Vi blir til jord. Kanskje det gir næring til en blomst en dag?

Ola Nordmann

04.12.2016 kl.07:37

Det kulturelle selvhatet kommer fra de venstrevridde.

Vår europeiske nasjoner skal ødelegges fra innsiden, oversvømmes med islam og selvforakt.

Våre landegrenser skal viskes ut og vårt folk skal fremmedgjøres og demoniseres i egne land.

Kulturmarxismen eksisterer.

Seriøst...

04.12.2016 kl.07:46

@ Ola Nordmann: ditt svar er ikke en faktabasert påstand, det er en holdning basert på politikerforakt, og forakt mot andre som ikke tenker som deg selv. Det finnes hverken bevis eller holdepunkter for at det du sier har noe som helst med fakta å gjøre... men du ville vel aller helst kanskje både hengt mennesker for landssvik, samt satt dem i fengsel siden de respekterer muslimer du tenker jeg...

så hvem er den EGENTLIGE klovnen her? du snakker om norsk kultur og arv, og viser med din oppførsel at du hverken respekterer demokratiet, kristendommen eller den norske folkesjela. du er jo den som bedriver demoniseringen du snakker om... pga DITT hat. om du føler at du selv blir hatet, så kan det jo ha en grunn... når du oppfører deg slik som du gjør mot andre... hvorfor i all verden skal folk være hyggelig mot deg?

har f.eks jeg som person noen gang gjort deg NOE som helst? nei... jeg har ikke det... jeg respekterer like mye din frihet og din ytringsfrihet, som jeg respekterer en muslims rett til ikke å bli trakkassert eller forhatt pga hudfarge og/eller religion. eller sier du det at man KAN ikke både respektere muslimer og nordmenn? er det, i dine øyne, umulig?

isåfall er jo du den som virkelig hater landet vårt.

Jan Aage

04.12.2016 kl.08:00

Nordmenn har vel like mye brukt for en magisk jøde. Som de har for burka om kameler.

Jeg tror at folk har glemt hvem vi er. Og hvor vi kommer i fra. Vi har en flott mytologi. Som var ment til å formidle identiteten vår gjennom generasjonene. Men flertallet har glemt. Eller aldri prøvd å forstå betydningen av mytene. Hatet mot kulturen som mediene spyr ut. Eller ledere som motarbeider folket sitt. Hjelper heller ikke. Men alle kulturer blir dekadent og råtten. Etter noen generasjoner med vellstand. Så vi må nok betale prisen for det. Vi som alle andre har måtte. Men når det blir krise, kamp og elendighet. Så følger det nok en ny glansperiode med nasjonalisme, stolthet og sterke familier igjen. Historisk ser det nesten ut til at hver fjerde generasjon ender med sorg og problemer. Nå er kanskje situasjonen verre i Europa. Enn den var for 80 år og 160 år siden. Men det gjør utfallet av krisen som er på vei. Bare mer spennende.

Seriøst...

04.12.2016 kl.08:12

@Jan Aage:

hvordan kan du påstå at situasjonen er verre i Europa nå? situasjonen i Europa nå er at den samme type holdninger fra den "ariske hvite elite" trur Europa med krig... IGJEN... på grunn av fremmedhat.. IGJEN... hvorfor kan ikke folk bare lære av historien?

"like mye bruk for...".. så du ønsker å leve i et samfunn der alle utelukkende skal tenke det samme som deg eller spottes? og hvilke ledere motarbeider folket sitt og på hvilken måte? det er med deg som så mange andre... hatefulle holdninger og fremmedforakt er ikke fakta... det er holdninger

Knut

04.12.2016 kl.08:19

Mina setter fingeren på kjernen av problemet selv om ikke alle fikk med seg det.

Kjernen til det som utsletter oss selv er slike personer som rektoren som kutter ut norske juletradisjoner for ikke å støte muslimer. Disse politisk korrekte personer har i mange år vært med å skape rasehets og konflikter uten å skjønne hva de selv gjør galt der de nesten sloss om å være best i klassen med å hjelpe muslimene frem. Siv Jensen nevnte ordet "bært frem på gullstol" og kunne ikke truffet spikeren bedre.

Disse politisk korrekte må vekk fra ledende stillinger raskest mulig før de klarer å lage borgerkrig for det er akkurat det som skjer hvis dette fortsetter.

De politisk korrekte finner du i særlig grad i media og på venstresiden i politiske partier.

Denne snillismen mot muslimer utsletter oss selv og dette er det mange som har forstått derfor vokser den ekstreme høyresiden kollosalt raskt. Historien gjentar seg er ett gammelt ordtak.

Er det ikke snart på tide at de politisk korrekte forstår hva de holder på med å skape ?

Nils Petter Mikkelsen

04.12.2016 kl.08:59

Oppsummert: En kultur kan ikke ta vare på seg selv og overleve om den tæres ned og oppløses av sine egne fra innsiden. Veldig bra fra MB.

I Verdidebatt i VL debatteres tro og vantro, religionisme og sekularitet. Der har jeg et par innlegg om religionenes tilbakekomst til maktsentra i vår verdensdel. De er for lange til å ta med her; men her er de: http://www.verdidebatt.no/nilmik/

Jan Aage

04.12.2016 kl.09:03

Seriøst...

Her har du tildelt kommentaren min mye betydning. Uten at jeg ser logikken med tolkningen din. Fremmedhat og tollerang av andres synspunkter skrev jeg ikke noe om. Men magiske jøder er det veldig få nordmenn som har nytte av. Det er en fremmed mytologi som har lite å tilby. Da kirkene stort sett er tomme på søndager. Så er det ganske opplagt. Burka og kameler trenger vi heller ikke her i nord. Men det er sikkert nyttig i ørkenområder. Ledere som motarbeider folket. Det er ledere som sløser bort pengene og verdiene til landet. Og lar grensene stå ubeskyttet. Så terrorister og kriminelle kan komme og gå som de vill. Nordmenn blir sensurert med hatlover og politisk korrekthet. Når de påpeker galskapen med dette.

Situasjonen er verre nå for det. Risikoen for at det går uopprettelig galt er mye større nå. Og når ledere fikk europeerne til å marsjere til helvete på 30-40 tallet. Så gremmes jeg over. Hva feil ledere kan klare å få denne gjengen til å marsjere mot.

Stein

04.12.2016 kl.09:18

Godt spørsmål men det bør rettes til den selvutnevnte kultureliten som dominerer i media. En elite (bosatt i Oslo) som forakter alle gamle norske tradisjoner, som omfavner alt amerikansk og utenlandsk og som har plassert sine venner i media og politikk. De har organisert seg i lukkede grupper på Facebook og liker helst å diskutere med hverandre - og forakter den vanlige norske kvinne og mann som lever sine liv.

Den politiske korrektheten er i ferd med å ta kvelertak på samfunnet.

BareLurer

04.12.2016 kl.10:29

@Seriøst... Du snakker bare tull. Mina og flere andre er levende beviser på at det går an å være kulturell muslim og men humanist, på samme måte som at jeg er kulturell kristen og humanist. Heldigvis er ikke alle muslimer islamister.

Dag

04.12.2016 kl.10:47

Det er forståelig at folket i dag ikke velger kirken. Men allikevel er det mange som velger den. Og da i ekteskapsinngåelse. Dåp, konfirmasjon og død. Men i disse dager velger flere og flere atheismens karrakter. Flere og flere flåser og mobber offentlig fordi noen velger sin kristendom. Noen kristne velger andre miljøer. Det er liksom ikke IN lenger å bruke kirken. Eller fordi det er en statskirke? En også flere kan filosofere over dette. Men som regel kommer den bastante harde personlige mening om emnet. Noen er agnostikere. Dette betyr at man tror på Gud og Jesus. Også vitenskapen. Men vitenskapen har ofte politiske hyllenivåer. Altså offentlige. Sånn "politisk korrekthet". Det beste i denne sammenheng er at man tror på informasjon som ikke kommer fra politisk hold. Vel. Skal vel ikke klage på politikk. Men allikevel...

Men ad religionen Kristendom, etter Kristus, så er mange personlig kristne, altså ikke offentlig kristen. Ofte på barneskolen når skolen hadde sine turer i kirken var det ofte bastante og ubehagelige ord fra medelever. De beklaget seg mobbet osv. Og så mange ba seg fri. Ofte frafall. Selv i konfirmasjonstiden trekker mange seg unna. Men det er pengeguden Mamon som man tilber i dag.

Mamon gjenspeiler seg i det offentlige rom med lønn og penger i alt. Ikke engang en dugnad, altså en jobb uten lønn, aksepterer man.

Og innvestorer og andre store penge-guruer (guruer her er de som tilber pengenes kraft) suger til seg utbytter osv. Og hva med de fattige? Og de som havner på Nav-kontorene? Svært lite penger å leve for disse. Man ser også at firmaer, store som små, sier opp ansatte for å ha mer penger og utbytte og andre påslag. Mange forsvarer dette som det eneste riktige. Det skal Være klasseforskjell økonomisk. Så Jesus kommer i aller siste rekke. Det er ikke behov for ham på noe vis. Selv til tross for De 10 Bud. 10 Gode Bud. Men mange personlig kristne tilber ham. Ber om hjelp. Mange ikke-religiøse forstår ikke dette. Eks., er noen venner jeg har. Den ene tror ikke på sånt vrøvl. Og har store fysiske smerter i kroppen. Den andre tror. Er personlig kristen og har det godt. Nesten smertefri. Kun minimalt igjen. Han ber til Jesus og spør om hjelp til å fjerne smertene. Ber om å få tilsendt en engel som kan kapsle vekk sine smerter så han får det bra. Han ble kristen da han fortvilet ba om et tegn og hjelp ifm sine smerter og utryggheter og angst. Også for sin familie. Og deraljene der er mye som jeg fikk ta del i. I tillegg ad islam, forteller han at skaperen er i helvetet. Men i tillegg er "islamister" kalt ut for å vekke verden. Verden i dag er uåndelig. Altså at de ikke tilber Gud. Og det blir katastrofer på katastrofer.

Så statskirken i dag har nok mistet mange av sine medlemmer. Ikke alle melder seg ut. Og i historien fortelles det om truende prester som ville at bønder og fattigfolk skulle gi offer. Ofte i mat. Presten spiste det selv. Og en annen kristen fortalte om at presteskapet "skal få sitt" hva nå det innebærer.

Dette får være nok av innspill fra meg ☺

Stig

04.12.2016 kl.11:19

En nasjon som fornekter sin kultur, identitet og historie har ingen fremtid. Det er bra at vi inkluderer flere kulturer og kvitter oss med "ukultur", men det betyr ikke at vi skal forkaste og fornekte det beste av vårt eget.

Hvem har bestemt at det er forbud mot å gå rundt juletreet i skolen? Hvem har bestemt at julegudstjeneste ikke skal finne sted? Hvem er det som fører kampanje mot vårt kongehus som holdt nasjonen sammen under 2. verdenskrig? Hvem er det som hetser kvinner som velger å passe sine barn, fremfor å bli sjef i en eller annen bedrift? Hvorfor skal far være mindre viktig enn mor? Hvem er det som synes norsk matkultur er mindreverdig sammenlignet med utenlandsk? Skal vi forkaste 17. mai fordi det er "nasjonalistisk"? Skal det norske flagge endres fordi korset kan virke "krenkende"? Hvorfor leser vi ikke de gamle norske klassikere som Ibsen? Hvorfor lærer ikke ungene om norsk historie?

Det er noen krefter i samfunnet som på død og liv skal fjerne vår kultur og identitet - og de bør stoppes.

Seriøst...

04.12.2016 kl.11:43

@Stig:

Bra det er flere som ser at høyreekstremismen ikke har noe å gjøre i vårt samfunn... de snakker om disse voldelige muslimene osv osv osv, men når alt kommer til alt, er Høyreekstremistene selv de ENESTE som snakker om vold..

"gå til krig", "henges på Akershus festning", "skyt landsforræderne", "gi dem juling", "jags ut av landet for sine meninger"... dette er ord som dere ytterst på Høyre sitter å fremfører HVER DAG.

Dere er jo de voldelige som ikke hører hjemme i vårt samfunn. DERE bringer ukulturen på bordet, og er selv ikke kompatibel med vestlige verdier ut fra EGNE utsagn.

Stig

04.12.2016 kl.13:19

Seriøst?

Nå må de venstreekstreme slutte med brunskvetting og hitling. Når noen er uenige med de venstreekstreme fråder de av sinne og kallenavn.

Hvorfor hater de norsk kultur og tradisjoner?

Er det rart SV aldri klarte å bli kvitt mobbing og trakassering mens de var i regjering?

Richard

04.12.2016 kl.13:25

Det kalles å komme seg videre i livet for mange av oss. Vi hadde ikke så mye valg når vi var i skolealder. Var foreldrene medlem av statskirken, så måtte du overtale dem for ikke å delta på gudstjeneste...

Og så er det mange jeg kjenner som er som meg, som ikke ser behovet for å "tro", som velger å heller nyte naturen og dens historie, enn en kirkes snevre tro og (mye, ikke alt) mørke historie.

Kirken er ikke det samme som vår kultur. At mange ble tvunget til å delta gjorde avstanden bare enda større.

Annet enn som museum, er ikke kirker noe jeg søker til, fordi jeg ikke trenger det og ikke føler at det noen gang var en del av oss.

Jendor

04.12.2016 kl.14:43

Rasshølet til ei kvinne er som et 9-volts batteri.

Du vet du ikke burde, men før eller siden så kommer du til å sette tunga di på det.

ola andersen

04.12.2016 kl.15:16

Jesus kommer Jesus går han er den som får stå.

jens aage michalsen hølvig

04.12.2016 kl.15:20

Jesus kommer til å straffe Norge og nordmenn hardt for det svik mot lovene som pågår i vår perverterte kirke.

Biskop Bjarne

04.12.2016 kl.15:33

Hvordan hjelpe et folk som ønsker å utslette seg selv?

Først og fremst må volds venstre stoppes , Norge må ut av EØS og Schengen, den falske politiske religion islam må forbys i Norge.

Ørkenfolket må sendes tilbake til ørkenen.

Thomas Olsen

04.12.2016 kl.15:39

Du treffer spikeren rett på hode hver eneste gang Mina...

Harald

04.12.2016 kl.15:44

Mina stiller eit svært godt og viktig spørsmål. Men me må vera klar over at slett ikkje alle nordmenn ønskjer å utsletta sin eigen kultur. Problemet er at dei som vil utsletta Norske tradisjonar for globalismen, er svært høgrøysta. Men vent: Reaksjonen er på veg. Det går an å vera verdsborgar og samstundes ha respekt for røtene sine.

Ola Nordmann

04.12.2016 kl.16:04

Ola Nordmann:

Det kulturelle selvhatet kommer fra de venstrevridde.

Våre europeiske nasjoner skal ødelegges fra innsiden, oversvømmes med islam og selvforakt.

Våre landegrenser skal viskes ut og vårt folk skal fremmedgjøres og demoniseres i egne land.

Kulturmarxismen eksisterer.

Seriøst:

ditt svar er ikke en faktabasert påstand, det er en holdning basert på politikerforakt, og forakt mot andre som ikke tenker som deg selv. Det finnes hverken bevis eller holdepunkter for at det du sier har noe som helst med fakta å gjøre... men du ville vel aller helst kanskje både hengt mennesker for landssvik, samt satt dem i fengsel siden de respekterer muslimer du tenker jeg...

så hvem er den EGENTLIGE klovnen her? du snakker om norsk kultur og arv, og viser med din oppførsel at du hverken respekterer demokratiet, kristendommen eller den norske folkesjela. du er jo den som bedriver demoniseringen du snakker om... pga DITT hat. om du føler at du selv blir hatet, så kan det jo ha en grunn... når du oppfører deg slik som du gjør mot andre... hvorfor i all verden skal folk være hyggelig mot deg?

har f.eks jeg som person noen gang gjort deg NOE som helst? nei... jeg har ikke det... jeg respekterer like mye din frihet og din ytringsfrihet, som jeg respekterer en muslims rett til ikke å bli trakkassert eller forhatt pga hudfarge og/eller religion. eller sier du det at man KAN ikke både respektere muslimer og nordmenn? er det, i dine øyne, umulig?

isåfall er jo du den som virkelig hater landet vårt.

@Seriøst Du er ikke flau når du trekker dine konklusjoner. Hehe! Takk for at du bet på. ;) Det er slike menings-tyranner som deg som gjør at det ytre høyre vokser.

Viking

04.12.2016 kl.16:22

Galgeberg må gjenopprettes ! våre landssvikere må straffes hardt og nådeløst.

Berit Blubelle

04.12.2016 kl.17:08

Maria Ladenburger ? et offer blandt mange

http://snaphanen.dk/2016/12/04/maria-ladenburger-et-offer-blandt-mange/

04.12.2016 kl.17:34

Nordmenns "godhet" har ingen grenser, vi utsletter vår kultur for å tekke muslimene.

Gabriel Harestad

04.12.2016 kl.19:08

Her får vi igjen fra den tiden våre egne misjonærer skulle omvende alle muhammedanere. Muhamedanermisjonen kalte de det visstnok. Og folk i Norge både strikket og avholdt basar for det gode formål. Er det ikke på tide å lukke kjeften på våre egne hyklere

Tove Karin Ljustvedt

04.12.2016 kl.20:03

Jeg tror nordmenn tar avstand fra sin kultur og religion fordi de ser hvor skadelig religion er for de landene som praktiserer sin religion til ytterkantene. Det er bare helt tragisk og være vitne til at verden ødelegges pga.religiøs fanatisme. Kriger føres i religionens navn terror utføres i religionens navn. Mange av verdens befolkning er opplært til at Muhammeds meninger teller mer enn sunn fornuft. Kan man annet enn å ta avstand fra dette hykleriet tro?

Jørgen

04.12.2016 kl.20:09

Hva har norge med religion å gjøre?

Vi har kommer litt lenger i norge enn i mange andre land og kulturer. Tomme kirker er et symbol på at vi bestemmer over oss selv.

Om vi har det bedre av den grunn kan diskuteres. Jeg tror det andre ting som er viktigere å diskutere enn guder og julenisser. Alt handler om profit, forbruk og overskudd.

Så hva er det nordmenn egentlig bryr seg om? Kjøpe mest mulig for minst mulig penger. Vi synes det er greit med billig utenlandsk arbeidskraft, barnearbeidere og at andre mennesker langt borte dør av forurensning for at vi skal ha den nyeste mobiltelefonen.

Drit i jula, snart kommer januarsalget. Det er det som er norsk kultur. Og den elsker vi, for norske verdier kan bare måles i kroner.

Robert Berg

04.12.2016 kl.21:50

For oss er det å kunne leve et godt liv uten religion viktig. De som trenger en fantasifigur i hverdagen for å klare utfordringen, må også akseptere at det finnes mange som har egnede meninger og mener noe annet. Disse fanatiske tullingene tolererer ikke at de må leve sammen med selvtenkende, vi stiller spørsmål som setter troen i vrangstrupen på de.

Det må være lov og være en religionshater. Religionen er makt, penger og undertrykkelse.

Tric

04.12.2016 kl.22:43

Hvorfor vi er negative? Fordi vi for mange ganger har blitt fortalt at verden ble laget for 6000 år siden og at vi som ikke tror på det kommer til helvete. Vi ønsker ikke at barna våre skal bli fortalt det heller og vi ønsker ikke å synge sanger om det.

Hvorfor nordmenn er negative til kristendom? Fordi det er eventyr og bør undervises som det.

Hvorfor noen av oss hater kirken? Fordi noen fremdeles står der inne og peker nese og sier at vi ikke er bra nok, bare fordi vi ikke tror på "den evige frelse".

Hvorfor noen av oss ikke ønsker å opprettholde tradisjonene? Fordi det fremdeles er misjonærer som reiser rundt i verden og ødelegger andres kulturer og tradisjoner ved å late som om de kjenner sannheten.

Prest

04.12.2016 kl.23:02

Kulturen i dag er ikke kulturen i går og i morgen - verden går heldigvis fremover. Jeg leverer herved min oppsigelse. Amen

fred simensen

05.12.2016 kl.09:26

Det er viktig å tenke igjennom hvem man vil gi stemmeseddelen sin til. Dagens situasjon og debatt er en følge av tidligere valg man har tatt. Man skal være passelig historieløs om man tror at det å blande folkegrupper, relegioner, og tradisjoner skal gå bra om resten av befolkningen føler dette går for fort. Man bør ta innover seg hvilke følger politikken man fører får. Spesielt når samunnsforskere advarer mot større fremtidige etniske konflikter i europa og resten av verden. Politikere som ønsker å være best i klassen ved å være politisk korrekt bidrar til å øke motsettningene. Venstre siden har helt klart et betydelig ansvar i dette.

Ikke alle er klare for å gi slipp på deler av vår kulturarv på noen få tiår. Dette går jo til slutt utover de som man ønsket å verne. . .

Marit

05.12.2016 kl.11:41

Til Jørgen, flott kommentar. I Norge vil man ha mest

mulig for minst mulig penger. Jeg skjønner ikke hvorfor.

Bodde mange år i Sveits. Der er det ikke slik. De betaler gjerne for kvalitet, er ikke helt syke på å få

den billigste ribba til jul, men kjøper med stor glede

et dyrt kjøtt, som da nytes. Her er man bare glade når

man har fått noe billig ? Hva sier det om oss?

Selvgode nordmenn har vi mange av. Men å utslette oss

selv for å tekkes muslimene, DET må vi være for gode

til. Ellers vil fremtiden vår ikke se så bra ut. På

tide at nordmenn holder sammen. Norge er Vårt Land !

De som kommer hit, skal tilpasse seg. Det er da ikke vi

etnisk norske som skal integreres? Vi etnisk norske må

holde sammen nå, DET er viktig.

svein andersen

05.12.2016 kl.14:09

Tomme kirker betyr ny innsikt. Religion er bare menneskeskapt kulturell religiøs ideologi. Guder eksisterer ikke - heller ikke allah. Jeg respekterer ingen løgn og løgnere. Jeg respekterer ingen religioner. For meg eksisterer ingen blasfemi. Jeg kritiserer religioner hele tiden. Intet er helligt i så hensikt.

KjetilT

05.12.2016 kl.15:18

Hrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrmmmmmmmmmmmmmmmm, kanskje det e' på tide å gjeninnføra kyrkjetvang, at det ska' vær påbode å gå i kyrkja på sundagane? Alt har gått nerøve med landet vårt etter at me fjerna den, det e' sikkert ôg, det. Tiandeskatten kan me ôg få tebake i lovverket, då kan me få gjort noke med den pengesløsinga så altfor mange drive' med. Det vil vær sælt å få det tebake, me kan jo inkje risikera at heile folket havna i Helvete når dei inkje følgjer Herrens bod. Og te' deg, Tric, vil eg berre gjere oppmerksam på at verda blei skapt av Herren sjøl for 6000 år sia, og dei så inkje trur på det kjeme te' Helvete, det e' sikkert ôg, det. Og misjonærar treng me fleire av, men inkje berre for å reisa te' andre land og preika, men indremisjonen ôg trengs når me sjår kva du får deg te' å skriva, det ôg e sikkert ôg, det.

Martin A. Engeset

06.12.2016 kl.06:44

Noe som undrer meg i slike halvreligiøse - enda mer i helreligiøse - dabatter, er hvor lite saklig informasjon som kommer frem. Ta for eksempel den religionen som nå presser seg inn i Vesten: Islam. Den har ikke et eneste gyldig bevis for noen av de grunnleggende påstandene sine, men strør om seg med påstander likevel: "Den opprinnelige religionen" - men vitenskapen har ikke funnet et eneste spor etter en religion som Islam eller en gud som den muhammedanske Allah eldre enn 610 e.Kr. (men bokstavellig over 50ooo så gamle etter kristendommen og minst like mange etter andre religioner). "Muhammed spådde fremtiden og utførte mirakler" - men selv Islam sier at det eneste overnaturlige Muhammed gjorde, var å diktere Koranen. "Islam er fredens religion" påstår dabattanter - men Koranen har over 300 punkt som glorifiserer vold, pluss like mange som forlanger eller gir ordre om slikt. "Koranen er gudens eksakte ord" sier Islam - men hvilken utgave? Det finnest 24 versjoner av Koranen godtatt av Islam, av dem er 6 i daglig bruk i dag (mest brukte er versjonene Asim etter Hafs og Nafi etter Warsh). Og "gudens eksakte ord"? Det er dokumentert over 2100 faktafeil og andre ikke-religiøse feil i Koranen (www.1000mistakes.com) - ingen gud gjør så mange feil i sin hellige bok.

Boken "Muhammad Lying in the Quran" (Amazon), som påviser og ofte dokumenterer at Muhammed lyver i hvert fall 100 steder i Koranen, er også litt å tygge på.

Hvorfor skryter media av sin opplysningsplikt, og bruker denne som en rettferdiggjøring av egen eksistens, når de lar være å gi en saklig og full informasjon av hva en bok så fremmed i vår kultur som Koranen, egentlig står for - og bakgrunnen for og realiteten i en beviselig oppdiktet (cfr. alle feilene i Koranen - dette er ikke fra en gud) krigs- og undertrykkingsreligion som presser seg på?

Trond Rolandsen

06.12.2016 kl.10:48

En gang i den andre enden av livet jobba jeg sammen med en orientaler som hadde vokst opp i Tanzania. Han var så lei seg for at ingen norske ville ha noe med ham å gjøre. Det eneste trøstens ord jeg kunne gi ham, var at nordmenn ikke ville ha noe med hverandre å gjøre heller.

Mari.

06.12.2016 kl.16:30

Jan Akkermann:

Om du skal bli næring for en blomst så må du gravlegges i et blomsterbed :)

Vi bli nok isteden næring for trær med røtter som går langt ned, treet råtner om noen hundre år og vi blir næring for en god kantarell-sopp, som et menneske finner og spiser opp.. og voila så er vi del av menneskeheten igjen, ja hvis vi vant i sæd- og eggcelle lotteriet som nok er på linje som å vinne i lotto.. men en gang vinner vi og blir mennesker igjen.

Vi har da ingen minner fra dette livet og kan ikke sitte å grine for det som var dårlig.. eller være lykkelig for det som var bra.. men likevel en ny start der en får nye slike minner :)

Torbjørn

06.12.2016 kl.21:05

Tomme kirker, er godt spørsmål Mina.

De som har fulgt med på den liberale utviklingen av den Norske kirke, vet at den ligger nede med brukket rygg på det åndelige området, men har blitt sterkere som kultur institusjon. Men viss du vil oppleve fulle kirker, så må du nok snu deg rundt og se på den eksplosjons artede veksten til pinsebevegelsen som vokser raskere enn folketallet i enkelte land.

Siden 1900 og frem til i dag har den vokst fra ingenting til over 600 millioner, mens Lutheranerene som D.N.Kirke er en del av er et nord Europeisk fenomen, på ca. 50 mill. inkl. nord Amerikas lutheranere.

Skriv en ny kommentar

hits