hits

Å elske Norge om vinteren

kommentarer

Jeg tør  påstå at om man ikke liker Norge om vinteren,  liker man ikke Norge i det hele tatt. Dermed blir for mye klaging på snø og kulda noen ganger for mye. Ingen kan tross alt savne sol mer enn meg, hos oss er sola gitt nesten hver dag.

Likevel prøver jeg å se det vakre ved vinter. Snø er naturens lys i vinterens mørke, hver snøstjerne er et stearinlys. Ingenting var mer uutålelig enn den sorte isen vi opplevde før jul. Alt var beksvart. Men nå er lysekronene av snø overalt. Dette guddommelige pudderet kastet til oss i beruselse av værgudene.

Lykkepillen er snø. Snø blir vannet du drikker og strømmen du kommer til å bruke. Akkurat nå i landet mitt er det vannkrise. I sommer skal det bli et helvete. Men her får man disse gavene gratis fra himmelen hver dag, og folk maser og klager. Noen som bor langt unna oss på andre siden av kloden ser på snø som noe utenomjordisk. Du kan se på den som noe futuristisk, du bor bokstavelig talt i en science fiction nå. Kulere enn det blir det ikke.

I kulda kan man eksperimentere med fargerike luer og kule skjerf, det er som å være med et teaterstykke og kle seg ut. Hva mer trenger man for å være lykkelig enn en varm kopp kaffe eller en varm kopp te? Og påskuddet er kulda. Eksotifiser gjerne din kaffe med å drysse kanel på den og lag ditt egen afrodisiakum. Kanskje blir du også kåt av det?

Med litt musikk på øret kan du til og med danse mens du venter på trikken sammen med snøflakene som daler ned. Musikk er behandling. Ta litt kneippbrød i lomma og gi litt mat til duene mens du venter på bussen. Mat er liv. De fryser mer enn du gjør, og er mer sultne enn du er. Kjøp en bukett blomster på vei hjem og bring våren inn i stua med et knips med fingrene og en femtilapp.

Smil til en fremmed, kanskje han som skal gå av samtidig som deg fra trikken. Jeg vet at det kan se rart ut, men hva er vel bedre i kulde enn å dele ut smil og være smågal? Jeg fikk en "stalker" av å gjøre akkurat det samme i fjor, men i år er jeg kanskje mer heldig. Hjelp en dame som sliter med å dytte barnevognen i snø og slaps. Det barnet hun bærer skal bli omsorgsarbeideren din når du blir en gammel fis. Vi går i sirkel, det du gir, får du. Dere skal treffes igjen.

Vær litt høflig, si takk, si unnskyld mer. La folk bli overrasket over hvor dum du er, som om du er det siste snille mennesket på jorda i denne kalde, ubarmhjertige vinteren. Det er verdt det. Husk at vi selv en gang blir til snøpulver og stjernestøv.