hits

januar 2016

Religiøs ekstremisme i London

En dokumentarfilmskaper har fulgt en liten ekstremistgruppe over lang tid i Storbritannia og har filmet reaksjonene blant vanlige muslimer. I den forbindelse ble filmklippet lagt ut på Channel 4 News sin facebook hjemmeside nylig under tittelen: «Muslims Challenge extremist preachers».

 

Se videoen her:
Muslims challenge extremist preachers

These radical Islamist preachers took their extremist message to the streets of London and got shut down again and again by ordinary Muslims.

Posted by Channel 4 News on Tuesday, January 19, 2016

 

Det varmer mitt hjerte å se hvordan vanlige muslimer kjemper mot totalitære og anti-vestlige islamister som preker mot vesten og demokratiet på gatene i London.

 

 

 

 

 

Imamen som ikke vil integreres

 

 

Vi har hørt uhyrlige budskap komme fra diverse imamer som bor utenfor Norge.  En av dem, i Saudi Arabia, mener at kvinner ikke bør kjøre bil fordi de kan bli voldtatt dersom de får motorstopp.  Jeg gremmes hver gang jeg hører dem snakke.

Samtidig føler jeg meg beroliget over at de bor så langt unna meg og Norge med sine umenneskelige syn på kvinner og menn, og deres apartheid-budskap om relasjoner mellom ikke-troende og troende. 

Men sannheten er at de er nærmere oss enn vi tror. Et godt eksempel er imam Abdikadir Mahamed Yussuf i Kristiansand som torsdag uttalte at muslimer ikke bør gratulere noen med dagen, gå i bursdagsselskap, eller si «god jul». Abdikadir Mahamed Yussuf har jobbet ved moskeen siden 2014 - på kontrakt.

Les også : Imam: Muslimske barn bør ikke gå i bursdag

Det er sjokkerende at en imam i Norge kommer med et slikt segregerende syn. Det er enda mer sjokkerende å se at han later som en slik uttalelse kommer direkte fra hans «religion».  Personlig har jeg aldri lest noe vers i Koranen som mener at man ikke bør hilse god jul, heller er det ikke skrevet noe om noens bursdag. Han kan personlig mene det ene eller den andre. Det finnes alltid mennesker med grumsete holdninger mot andre mennesker.

Men når han refererer til slik menneskesyn under «hans religionens budskap» begynner problemet.

Dette er en imam som norske muslimer går til for å få råd i det daglige, en imam som reklamerer for en streng tolkning av islam. Det finnes så mange tolkninger av islam der ute, ISIS for eksempel har en svært ekstrem tolkning av islam, noe imamen selv fordømmer.

Wahabisme som blir praktisert i Saudi Arabia, er en annen streng tolkning der kvinner ikke blir behandlet som mennesker. De trenger tillatelse fra mannlig verge å gå ut av døra og får ikke lov til å kjøre bil. Et land der ikke-troende blir henrettet.  Iran praktiserer en annen streng tolkning av islam der kvinner blir sett på sveklinger og ikke har likeverd med menn, der homofile blir henrettet.

I Norge streber vi for et samfunn bygget på likestilling, likeverd og demokratiske verdier. Vi gjør vårt beste for at alle skal føle tilhørighet til samfunnet og bli integrert. I et slikt samfunn trenger vi imamer som kommer med moderate tolkninger av Islam som allerede finnes der ute, ikke de ekstreme tolkninger som kommer fra samfunn som Saudi Arabia og Iran.

Disse tolkningene som reklamerer for segregering mellom troende og ikke-troende menn og kvinner, homofile og ikke-homofile har ingen plass i et demokratisk samfunn å gjøre.  Denne imamen er dermed ikke min imam og om det var opp til meg ville jeg tatt fra ham stillingen. Jeg er sikker på at han er alltid velkommen til en stilling i Saudi Arabia med slike tolkninger.