hits

februar 2018

Hva vil Nike med sitt hijab-stunt?

Foto: NIke

I dag leste jeg at Nike har lansert sitt første hijab for kvinnelige løpere. Jeg må være ærlig. Jeg har blandede følelser om dette. Hva er det Nike prøver å gjøre? Tjene milliarder av dollar på et marked av hijabbrukere slik Dolce & Gabbana gjorde med hijab-kolleksjonen sin i fjor? Eller kan kommersialisering være med på å frigjøre kvinner i sin kvinnekamp?

Jeg leste for eksempel nylig at en av årsakene til at kvinner endelig fikk lov å kjøre bil i Saudi Arabia var økonomien og kjøpekraften (Washington Post). Det finnes et stort økonomisk marked for velstående kvinner som har lyst å kjøpe og kjøre sine biler. Samtidig i det store og hele er det å kunne kjøre bil blitt et symbol på kvinnefrigjøring og et stort steg mot fremskritt for det konservative kongeriket.

For en kvinne som bor i Afghanistan og må gå med burka for å få fred fra pågående, konservativ religiøse menn og for å overhode kunne ferdes i samfunnet, er en rosa Nike-hijab frigjøring. Dette er et land preget av mangeårig krig og talibanisering. Det samme gjelder kanskje for mange andre muslimske kvinner og jenter som i hundrevis av år er blitt opplært til å gå med svære, sorte lange tildekkingsplagg som niqab, chador eller abaya. For dem er Nikes rosa hijab og en bukse frigjøring.

Men for andre kvinner som er vant til å kle seg fritt og har kommet lengre enn dette i kvinnefrigjøringen, kommer spørsmålet om hvorfor en kvinne ikke kan få lov av Gud og menn til å løpe uten å måtte dekke til håret sitt? Hår er den vakreste som finnes ved en kvinne eller en mann. Jeg kjøper personlig ikke dette med at min hijab er mitt hår. Hår er hår og et stykke plagg er et stykke plagg.

Hijab er dessverre et kontroversielt plagg. Mange går med det av fri vilje, men det er mange som også ikke gjør det. Mange mener det er blitt mote. En mener det er opprør. En annen mener at det viser religiøs konservatisme. Jeg er ikke i  tvil om at konservative imamer og menn kommer til å se rødt på grunn av Nikes siste hijab-stunt. De tenker sikkert, hva blir det neste? Skal kvinnene våre løpe rundt med sine små hijaber? De er helt ute av kontroll liksom.

Jeg er også sikkert på at mange som misliker hijab, blir støtt av dette fordi de mener et kvinnediskriminerende plagg ikke har noe å gjøre på hodet til en kvinne når hun løper. Bør ikke vind få lov å blåse gjennom kvinners hår når de løper som alle andre skapninger? Hvorfor tar ikke mannen på seg en hjelm når han løper? Hvorfor dekker han ikke håret sitt?

Når jeg prater med religiøse konservative imamer sier de at man ikke skal stille spørsmål ved dette. Det er bestemt av Gud og er nevnt i koranen. Vel, jeg er en person som stiller spørsmål. Det å stille spørsmål er det mest menneskelige og viktigste for rasjonelle mennesker å gjøre. Samtidig er det ikke min business å avgjøre hvordan andre kvinner velger å kle seg.  Jeg er blitt ganske liberal på det området. For min del som Iraner, og her må jeg være ærlig, er det trist at et plagg som innføres med våpen i mitt land akkurat nå, skal bli mer og mer mainstream.

Forrige gang jeg holdt foredrag om integrering, spurte en nydelig hijabkledd jente meg om hijab. Hun spurte om jeg også er imot sminke fordi noen bruker det og andre ikke gjør det. Jeg svarte med at sminke ble ikke innført noe sted med kalashnikov. Dersom den ble det, ville jeg spurt meg om hva slags symbol dette er som må misbrukes av fascistiske autoriteter som står for ufrihet og patriarkatet?

Foto: My stealthy freedom

I så fall ja, kanskje jeg ville sluttet med det så lenge slike autoriteter finnes. Eller kanskje ikke. Mulig jeg satt mine egne premisser. I Iran nå henger en del modige jenter og kvinner sine hijaber på en pinne og står på benker og protesterer mot obligatorisk hijab. De er blitt arrestert og skal bli straffet. Jeg har respekt for frie valg. Om det er en kvinne som har lyst til å gå med hijab av fri vilje, støtter jeg henne hundre prosent. I disse dager som man opplever mer og mer muslimhat, er det blitt vanskeligere å snakke om hijab, fordi man vet at disse kvinnene står i fare å bli diskriminert og uglesett. Jeg er imot enhver diskriminering av disse kvinnene og kvinner generelt. Samtidig som jeg alltid kommer til å minnes den patriarkalske ideen som ligger bak et slikt plagg. Balansegangen er viktig.